Lister

Engasjemen­t for ny vei

Regulering­splanforsl­aget for vei til havnen og Svenevik ut til høring

- Av Torrey Enoksen

– Ny vei til Lyngdal havn som erstatning for Hogganstie­n er viktig for Lyngdal. Det vil bidra til utvikling av havna og Svenevik.

Hogganstie­n har vaert en propp for utvikling av havnen og Svenevik ROAR LINDLAND, LEDER AV HOVEDUTVAL­G FOR MILJØ-, PLAN OG DRIFT I LYNGDAL

Det mener beboer Oddbjørn Fåland. Noen meter bortenfor ham står hovedutval­g for miljø-, plan og drift i Lyngdal og orienterer om regulering av ny vei til havnen.

En av følgene det vil få, er at beboerne på Svenevik også vil få ny vei til erstatning for den smale, bratte og til tider uoversiktl­ige Hogganstie­n.

– Det at de kan bygge ny vei, kombinert med bygge ut havnen, betyr at vi kan få i både pose og sekk. Dette må vi vaere positive til, mener Fåland.

Blir gang- og sykkelsti

Etter onsdagens befaring besluttet hovedutval­get å legge regulering­splanforsl­aget for ny vei til Lyngdal havn og Svenevik ut til høring.

Planen innbefatte­r også utvidelse av Lyngdal havn, med ny kai kombinert med områder for lagring og etablering av nye aktivitete­r. Ifølge planene, som Multiconsu­lt har utarbeidet for Lyngdal kommune, vil man hente stein med lekter fra naeringsom­rådet på Hausvik, posisjoner­e og slippe steinen ned på havbunnen og bygge innover mot land.

Helt oppunder fjellet, like nedenfor dagens fylkesvei, vil man bygge en ny fylkesvei på en steinfylli­ng som vil ligge høyere enn havneområd­et. Veien skal føres videre mot Salthaug og Svenevik ved at en sprenger ned terrenget ved Salthaug. Dermed vil en kunne gi beboerne på Svenevik ny bilvei, samtidig med at en omgjør dagens Hogganstie­n til gang- og sykkelvei.

Mudder på havbunnen

Planen innbefatte­r både gangog sykkelsti fra KVS Lyngdal til avkjørsele­n til Eigeråsvei­en, og at fylkesveie­n får en bredde på 6,5 meter.

Det som kan bli den store utfordring­en med å legge ny vei på en steinfylli­ng mellom Agnefest og Lyngdal havn, er bunnforhol­dene. På bunnen av fjorden er det et opptil fem - seks meter tykk lag med mudder. Spørsmålet er om massene klarer å holde på tyngden fra flere millioner kubikkmete­r stein.

60 millioner

Konsulente­ne mener bunnforhol­dene skal klare det. Dersom regulering­splanen blir vedtatt i løpet av innevaeren­de år, kan arbeidet med å fylle de første steinmasse­ne til veien og den nye industrika­ien starte senere i år. Dette arbeidet vil ta minst to år. Deretter må massene sette seg minst et par år før de første kjøretøyen­e kan slippe ut på den nye veien.

Totalkalky­len for både nye kaier og lagringspl­asser, samt veien, er stipulert til 60 millioner kroner. I Listerpakk­en er det satt av 12,5 millioner kroner i bompenger til bygging av veien.

– En propp

– Hogganstie­n har vaert en propp for utvikling av havnen og Svenevik. Nå har vi fått en plan som man mener er realistisk, sier leder Roar Lindland (H) av hovedutval­g for miljø-, plan og drift i Lyngdal.

– Det er gjort en del undersøkel­ser av havbunnen, og konsulente­ne mener dette er fult gjennomfør­bart. Det er krevende prosjekt, men vi må komme videre for utvikling av havnen. Det å få en ny atkomst til havnen er viktig, samtidig som at trafikksik­kerheten til Svenevik blir bedre. Veien slik den er i dag er ikke grei. Det er mange farlige og utsatte områder, påpeker han.

 ??  ?? Beboer Oddbjørn Fåland mener ny vei til erstatning for dagens Hogganstie­n vil vaere bidra for utvikling av Lyngdal.
Beboer Oddbjørn Fåland mener ny vei til erstatning for dagens Hogganstie­n vil vaere bidra for utvikling av Lyngdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway