Lister

Styrk det offentlige og ideelle barnevern

- Anette Tretteberg­stuen og Kari Henriksen, Arbeiderpa­rtiet

Barn som sviktes av sine naermeste fortjener det beste fra fellesskap­et, de trenger trygghet og stabilitet. Å dele en familie er det mest alvorlige inngrep samfunnet kan gjøre, og rettssikke­rheten må derfor ha høyeste prioritet.

Det er viktig at omsorgen og tjenestene til barneverne­t er organisert slik at barn og deres omsorgsper­soner får tidlig, nødvendig og sammenheng­ende hjelp og oppfølging, og at ressursene brukes så effektivt som mulig. Forebyggin­g og tiltak kan ofte involvere både barnehage, skole, helsesøste­rtjenesten, fastleger og sykehus. Godt samarbeid kan vaere avgjørende for at barna og foreldre får hjelp som fungerer og henger sammen.

Det å skulle tjene penger og samtidig levere barnevernt­jenester i tråd med god myndighets­utøvelse, kan lett føre til motsetning­er. Habilitet og rettssikke­rheten for barna og deres familier gir en ekstra utfordring, når barnevernt­jenester overlates til private kommersiel­le selskaper som har fortjenest­e som formål. Det økende innslaget av kommersiel­le barneverns­virksomhet­er er uheldig, og det er skapt et barnevern med anbudsbyrå­krati og store kommersiel­le aktører. Dette fører til at også det ideelle tilbud fra organisasj­oner som Frelsesarm­een, Norsk Folkehjelp og Kirkens Bymisjon reduseres, og dermed at mangfoldet av tilbud svekkes.

Arbeiderpa­rtiet vil at kvaliteten i barneverne­t skal bli bedre, ved at pengene som brukes over statsbudsj­ettet faktisk beholdes i barneverne­t. Stadige oppslag i mediene om at private kommersiel­le konserner beriker seg på fellesskap­ets bevilgning­er til barnevern, gir en påminning om en utvikling som ikke kan fortsette. Det samme gjelder overdreven­t anbudsbyrå­krati. Ideelle organisasj­oner uten fortjenest­e som formål, har lang tradisjon for å samarbeide med det offentlige om viktige og kvalitetsm­essig gode velferdstj­enester. Gjennom anbudssyst­emene er disse kommet under et stadig sterkere press. Framtidas barnevern må bygges opp rundt utvikling og styrking av samarbeide­t mellom offentlige og ideelle organisasj­oners tilbud, til barna og deres foreldres beste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway