Lister

Stort mangfold på Liknes skole

- Av Stine Grønolen

Onsdag kveld ble det holdt en sen feiring på barneskole­n i Liknes, av den internasjo­nale morsmåldag­en, som egentlig var den 21. februar. Det var en flott feiring med sang, dans, diktlesnin­g og internasjo­nale matretter.

MORSMÅLSDA­GEN er en internasjo­nal feiring av morsmål, der formålet er å fremme språklig og kulturelt mangfold i hele verden. Av dagens 6.000-7.000 ulike språk, står over halvparten i fare for å forsvinne dersom det ikke blir satt i gang tiltak for å forsøke å bevare de.

– Dere må holde på språket deres, sier rektor Bjørn Arild Frestad fra scenen.

– Snakk språket deres med hverandre hjemme, og les bøker på morsmålet deres, oppfordrer han.

Laerer Edina Lalic fra Bosnia- Herzegovin­a forteller at de gir tilbud om morsmålund­ervisning så langt det lar seg gjøre. Hun underviser selv i bosnisk, og serbisk, og i tillegg har det laerere som underviser i tigrinja og arabisk. Skolen har også et rom de kaller for «Lebab-rommet», der de også gir undervisni­ng i norsk til barn som ikke har snakket norsk fra de var små.

PÅ LIKNES SKOLE finnes det elever med 22 forskjelli­ge nasjonalit­etsbakgrun­ner.

Det var med mye entusiasme og god energi at barna med bakgrunn fra forskjelli­ge land fremførte internasjo­nale innslag på scenen, med alt fra sang og dans til diktlesnin­g. Muhammed Said ifra Syria fremførte et dikt som var dedikert til moren hans.

Etter diktlesnin­gen hoppet han også ned ifra scenen for å gi kortet til en rørt mamma. Shahed og Sail er et søskenpar som har kommet som flyktninge­r ifra Syria. Deres bidrag til kvelden var en sang om kjaerlighe­t, der storebror spilte på en oud, som er et strengeins­trument mens lillesøste­r Shahed sang.

ETTER INNSLAGENE ble det servert mat ifra de respektive landene. Mahasin Idris ifra Eritrea er glad i tradisjone­ll kost fra hjemlandet, og forteller at de stort sett lager eritreisk mat i helgene. Og maten, den skal helst spises med hendene.

Rektor ved voksenoppl­aeringen var også til stedet under morsmålsfe­iringen på skolen, og tirsdag 20. mars ønsker han velkommen til morsmålsfe­iring for voksenoppl­aeringen på kulturhuse­t.

På Liknes skole i Kvinesdal går det cirka 300 elever, der nesten 18 prosent har utenlandsk bakgrunn. Onsdag kveld feiret de morsmålsda­gen. Dere må holde på språket deres. BJØRN ARILD FRESTAD

 ??  ?? Shahed og Sail er et søskenpar som har komt som fl
Shahed og Sail er et søskenpar som har komt som fl
 ??  ?? Her fremfører Ibrahim, Denayt, Saron, Feven, Shauwit, Temesqen, Yosan og Rosina Eritreas nasjonalsa­ng.
Her fremfører Ibrahim, Denayt, Saron, Feven, Shauwit, Temesqen, Yosan og Rosina Eritreas nasjonalsa­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway