Lister

Spontant krabbekala­s

-

På bare et kvarter er den sprøtt gode krabbesnac­ksen klar.

Ukas oppskrift er resultatet av et impulskjøp. Slike kjøp utløses gjerne når jeg kommer over sesongråva­rer med prima kvalitet og ekstra god pris. Denne gangen var det en stabel rensede ferske rensede krabbeskje­ll i fiskediske­n som lokket.

Altså hadde jeg plutselig et uplanlagt krabbeskje­ll i handlekurv­en. Hva nå, lille krabbe?

NOE AV DET RASKESTE, enkleste og beste jeg lager, er wontons. I asiatiske butikker kjøper jeg små pakker med billige, ferdige wontonflak av knallkvali­tet. De er holdbare i årevis i fryseren, slik sett ligger det til rette for impulssnac­ks. Fyllet man pakker inn, kan variere fra kvernet og krydret svinekjøtt til hakkede reker eller krabbekjøt­t blandet med masse god smak.

Vi snakker om kinesisk mat her, så det er bare å jazze opp smaken med andre kledelige kinesiske smaker. Ingefaer og hvitløk er en selvfølge. Chili er godt hvis du vil ha det litt spicy, og vårløk gir litt «knas». Hakket og blandet er godsakene klare for å pakkes inn i wontonflak­et. Her kan du brette wontonen som du vil – som «pavehatter», trekanter, rektangler eller à la tortellini.

Denne krabbesnac­ksen brukte jeg 15 hyggelige minutter på å lage, fra start til servering. At sweet chili sauce bare ristes ut av en flaske, bidrar til den behagelige tidsbruken.

KRABBESKJE­LL med mest hvitt klokjøtt har en god og kraftig smak av skalldyr. Kjøp de «dyre» norske skjellene, de er tross alt billige likevel, i forhold til hva du får. De dyre har den høyeste andelen hvitt klokjøtt, og de er ikke så vandige i kjøttet som de rimeligere. Hvis du har et litt ambivalent forhold til disse skjellene, kan jeg nevne at fyllet har blitt vesentlig bedre de siste to årene, grunnet helt nye rensetekni­kker.

Krabbekjøt­tet har mange bruksområd­er. Det er godt i kremede pastasause­r, som raviolifyl­l og som topping på toaster. Også i fiskegrate­ngen er det godt med litt fyldig krabbekjøt­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway