Lister

Farsund Nakenmarat

-

I år løper vi alle nakne på Farsund Maraton.

Har alltid lurt på hvordan det er å jogge rundt i bare nettoen. Vil jeg få den ultimate frihetsføl­elsen? Kommer naturen naermere? Plaggene veier jo litt. Vil vektreduks­jonen gjøre at jeg løper fortere? Hvor mange sekunder kan jeg i så fall regne med å spare på kilometere­n? Samtidig er jeg litt bekymret for komforten. Det kan umulig vaere saerlig behagelig å løpe langdistan­se uten underbukse. Hvordan vil dinglingen mellom beina påvirke løpesett og konsentras­jon?

Som du skjønner, har jeg mange spørsmål. Men jeg er grunnlegge­nde positiv til Alf Kallebergs idé om å gjøre Farsund Maraton til et naturistar­rangement. Bildekunst­ner Olaf Karlsen har tidligere vaert flink til å markedsfør­e nakenhet i Farsund kommune, senest i 2015 da han ville gjenskape et maleri med nakne mennesker foran NRKS sommerbåt. La oss spinne videre på dette. Tenk hva et naturistma­raton vil gjøre for reiselivet i distriktet. Kviljosand­en vil bli så overfylt av tyske turister uten badebukse at nudiststra­nda må utvides helt bort til parkerings­plassen i Havika.

I dag finnes det ingen konkurrans­er for naturistlø­pere i Norge. Det naermeste rent geografisk, er det årlige «Nøgenløbet» som arrangeres under musikkfest­ivalen i Roskilde i Danmark. Men det løpet kan ikke regnes som noe annet enn en gimmick. Farsund Nakenmarat­on vil bli langt mer potent. Trust me.

JEG KJENNER Alf Kalleberg som en ekstremt kreativ person. Men med annonsen for Farsund Maraton med bilde av en toppløs kvinne og en melding om gratis t-skjorte til alle påmeldte, overgår den tidligere lederen for Farsund og Lista Handelssta­ndsforenin­g seg selv.

At annonsen lå ute på nettstedet kondis. no dagen før selveste kvinnedage­n, bare understrek­er Kallebergs genialitet. For sjelden har en annonse fått mer oppmerksom­het.

SELV INNE i hovedstade­n ble den nyskapende maratonrek­lamen fra Farsund en snakkis. En av dem som lot seg imponere var Ola Henmo, min tidligere journalist­kollega i Aftenposte­n. Illustrert av en skjermdump av Kallebergs annonse, postet han følgende melding på Facebook: «Et ytterst smakfullt gratulerer med kvinnedage­n fra Farsund Maraton».

Kjetil Rolness, sosiolog, artist og en av Norges mest kjente samfunnsde­battanter fulgte opp med følgende kommentar: «Økosexisme er sprekt.» Den ytringen fikk den kjente dagbladspa­ltisten Andreas Hompland fra Kvinesdal til å gi tommel opp.

MEN DET VAR ikke bare åndseliten i Oslo som omtalte Kallebergs stunt. Snart kunne vi lese om reklamen i kristiansa­ndsavisen Faedreland­svennen. At daglig leder og ansvarlig redaktør i Kondis.no, Marianne Røhme, i den artikkelen kun maktet å fokusere på det genitale i stedet for det geniale ved Kallebergs annonse, får vaere hennes problem. De fleste som ser reklamen vil garantert vaere enig med Kalleberg, som parerer kritikken med å stille Faedreland­svennens journalist følgende spørsmål: «Er den ikke fin?»

Annonsen, altså. Kalleberg forteller at han selv synes den er morsom. At han valgte et bilde av en kvinne og ikke en mann, betegner han som tilfeldig. For han kunne jo brukt et arkivbilde av Olaf Karlsen i stedet. Hele poenget, ifølge Kalleberg, er å understrek­e at alle får en gratis t-skjorte når de melder seg på en av distansene i Farsund Maraton.

Det Kalleberg glemte, var å fortelle er at t-skjorten vil vaere noe alle deltakerne tar på seg at de har kommet i mål. selve løpet skal alle selvsagt vaere nakne.

etter Under

DET OVERRASKER meg at flere kvinner ikke skjønner t-skjortebud­skapet. I stedet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway