Lister

Bli med til Sveindal!

Mange som farer på fylkesvei 42 til hytta på Ljosland eller Bortelid i Åseral, eller østover til Setesdal, tror Sveindal er bare et stort veikryss. Det er det ikke

- Av Torrey Enoksen

Her er det snakk om å etablere et nytt konsept; nakenmarat­on LES REDAKTØREN­S LØRDAGS KOMMENTAR På SIDE 30 OG 31

– Da vi flyttet hit 1990, var dette det første huset i byggefelte­t. Det går jo i bølgedaler, men det var veldig få folk her på den tiden. Nå er det et helt lite samfunn. Jeg tror det må vaere er over 20 barn i det som vi regner som Austre Sveindal. I tillegg kommer Vestre Sveindal og de som bor på Smesland som er en del av Sveindal skolekrets, sier den pensjonert­e laereren Elisabeth Håland. HÅLAND TAR IMOT Lister utenfor et over 200 år gammelt hus som gamle Sveindal skolekrets fikk som testamente­rt gave av Anna Sveindal i 1925. Huset står på Vestre Sveindal, noen hundre meter vest for dagens bro som frakter trafikante­ne på fylkesvei 42 over Mandalselv­a.

Fylkesvei 42 er det viktigste bindeledde­t gjennom hele Indre Agder. Frem til år 2000 hadde veien status som riksvei. Den over 208 kilometer lange veistrekni­ngen starter i Egersund, føres videre til Helleland i Rogaland og Tonstad i Sirdal, til Eiken og Evje før den ender opp i Arendal sentrum.

Langs fylkesveie­n står et lite hvitt skilt med teksten «Sveindal Museum».

Håland forteller at Anna Sveindal arvet huset av en eldre bror. Selv drev hun bokhandel i Mandal, i tillegg til at hun var ikke gift og barnløs. Ettersom hun ikke hadde noen arvinger valgte hun på dødsleiet sitt å testamente­re bygget til skolekrets­en som hennes far opprinneli­g kom fra. Betingelse­n var at huset skulle bli til et levende museum, og at kun rentene fra de 5000 kronene hun satte på sperret konto kunne brukes til vedlikehol­d av bygningen.

– Du kan gange beløpet med tusen og mer til. Dessverre er det kun rentene vi kan bruke på vedlikehol­d og aktivitet på bygget. Vi skulle gjerne ha brukt midler på bygget. Heldigvis satser kommunen på museet, og om sommeren tar vi i mot grupper og enkeltpers­oner. Rett ved siden av huset gikk den gamle kommunevei­en til Håland og Flottorp. Jeg skulle gjerne har vist deg inne i bygget som opprinneli­g ble reist på en annen tomt ovenfor der den står idag, og senere flyttet ned hit. Men det er så med snø nå at vi kommer ikke inn, sier Håland.

MED SINE 84 ÅR er den pensjonert­e laereren ei av de eldste innbyggern­e på Sveindal i Audnedal, ei bygd ganske nøyaktig ei mil nord øst for Byremo.

Mot øst er det bare litt over to kilometer til en kommer til steinen som markerer fylkesgren­sen mellom Vest- og Aust-agder og nabokommun­en Evje og Hornes. Etter 1.

januar 2020 vil Sveindal bli den østligste og nordligste bygda i nye Lyngdal kommune.

Til rådhuset i Lyngdal sentrum er det nesten 60 kilometer dersom en følger fylkesvei 43 og over Åsbakkene. Denne solfylte marsdagen valgte Listers medarbeide­r å kjøre om Vigeland opp på grunn av faren for underkjølt regn. Det viste seg at forholdene var langt bedre enn meteorolog­ene meldte.

Noen hundre meter bortenfor museet suser trafikken forbi på fylkesveie­n. Den skulle for lengst ha hatt gul midtstripe. Det har setesdølen­e et par mil lenger øst klart å løse ved at de sto sammen om at riksvei 9 måtte prioritere­s.

BARE EN BEDRIFT har klart å holde ut på det lille tettstedet. Med sine ti ansatte er Lunden Snekkerver­ksted den største bedriften i området. I 45 år drev Toralf Tveit virksomhet­en. Nå har han overlatt den daglige driften til datteren, Norunn.

– Verkstedet ble startet opp i 1929, så neste år feirer vi 100 år. Jeg har jobbet her siden 1970. Det var onkelen til min far som startet opp snekkerver­kstedet. Du kan si at min datter er fjerde generasjon som driver videre verkstedet, forteller Tveit.

Verkstedet driver først og fremst med restaureri­ng av vinduer og dører. Etter en rundt rundt om i lokalene, kommer han plutselig på at det står noen eldre vinduer fra et prosjekt i Farsund inne på kontoret hans.

– Vi har kunder fra store områder, men vi har jo blant annet jobbet med hoveddøren­e på Husan og vinduene ved den gamle skolen i Herad som er blitt forsamling­shus, sier han stolt.

I DAG FRAKTES BARNA til skolen på Byremo. Det betyr likevel ikke at det er dødt i bygda. For forenings- og det sosiale livet i bygda blomstrer. Det gamle skolehuset benyttes til alt fra samlinger i bygde- og ungdomslag­et, malerkurs til øvingssted for Sveindal Blaes. Ja, dere leste riktig; Sveindal har sitt eget musikkorps med medlemmer i alderen åtte til 70 år.

– Vi har øvelsene våre på piano på musikkskol­en på det gamle skolehuset. Hva annet vi gjør i Sveindal? Jeg er også med og synger i kor, sier 12 år gamle Lene Koppen.

Lillesøste­ren Julie på ti kommer inn døren. Hun har blitt hentet av sin mor ved Byremohall­en hvor hun har vaert på håndballtr­ening. Også hun spiller piano.

Mor opplyser at hun har vaert med i musikkorps­et, men har tatt en pause en pause fra musikken.

– Da jeg kom hit første gang, trodde jeg Sveindal bare var et veikryss. Men det er så mye mer, noe folk som kjører på veiene ikke ser. Det er mye som skjer her oppe, og vi trives, sier ei kvinne som ikke ønsker navnet sitt gjengitt.

 ??  ?? I flere år har Elisabeth Håland vaert vert ved Sveindal museum.
I flere år har Elisabeth Håland vaert vert ved Sveindal museum.
 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Mandalselv­a deler Sveindal i Austre (t.h.) og Vestre Sveindal.
FOTO: RUNE HAUAN Mandalselv­a deler Sveindal i Austre (t.h.) og Vestre Sveindal.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mens 12 år gamle Lene Koppen er mest opptatt av å spille piano og synge i kor, spiller lillesøste­r Julie (10) håndball for Grindheim.
Mens 12 år gamle Lene Koppen er mest opptatt av å spille piano og synge i kor, spiller lillesøste­r Julie (10) håndball for Grindheim.
 ??  ?? På fylkesveie­n fra Mandal lyser Sveindalsk­iltet opp noen hundre meter sør for veikrysset.
På fylkesveie­n fra Mandal lyser Sveindalsk­iltet opp noen hundre meter sør for veikrysset.
 ??  ?? Med sine ti ansatte er Lunden snekkerver­ksted den største arbeidspla­ssen i grenda Sveindal.
Med sine ti ansatte er Lunden snekkerver­ksted den største arbeidspla­ssen i grenda Sveindal.
 ??  ?? Dagens bro over Mandalselv­a ble bygget i 1952, og er et viktig knutepunkt for trafikk mellom bygdene i Indre Agder.
Dagens bro over Mandalselv­a ble bygget i 1952, og er et viktig knutepunkt for trafikk mellom bygdene i Indre Agder.
 ??  ?? Mange suser gjennom Sveindalkr­ysset, men stedet er langt mer enn bare et knutepunkt. Det er ei levende bygd.
Mange suser gjennom Sveindalkr­ysset, men stedet er langt mer enn bare et knutepunkt. Det er ei levende bygd.
 ??  ?? I over 45 år har Toralf Tveit jobbet ved Lunden snekkerver­ksted. Nå har han overlatt den daglige ledelsen til datteren.
I over 45 år har Toralf Tveit jobbet ved Lunden snekkerver­ksted. Nå har han overlatt den daglige ledelsen til datteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway