Lister

Planlegger folkemøte

Nasjonalt nettverk ser på Farøy-saken

- Av Svein Morten Havaas

– Nå må Farsund kommune og dets politikere besinne seg og ta en timeout før de vedtar en regulering­splan som vil ødelegge det mest sentrale byrommet.

Det sier Erling Okkenhaug, leder av nettverket Allgrønn, som jobber for helhetlig byutviklin­g over hele landet – ikke minst på Sørlandet. Han snakker om Farøy-planen, der det Glastad-eide selskapet Farøy Brygge AS har fått godkjent en utbygging i første runde i teknisk utvalg. Nå er den omdiskuter­te planen ute til offentlig ettersyn.

Torsdag var Okkenhaug og arkitekten­e Arne Sødal og Thomas Kaminsky i artiktektf­irmaet Intbau i Farsund for å snakke med både kommunen, utbygger og motstander­e av prosjektet. De var invitert til byen av Farsund Byforening og Farøy Vel.

Parallelle­r

– Vi har lang erfaring i å blande oss inn i problemsti­llinger som denne i Farsund andre steder i landet. Vi kommer til å foreslå alternativ­e ideer og se helheltig på denne utbygginge­n også her, sier Okkenhaug, når han og hans kompanjong­er treffer regionavis­en Lister mot slutten av besøksdage­n.

Okkenhaug trekker klare parallelle­r mellom Farøy-utbygginge­n og andre prosjekter Allgrønn har involvert seg i både i Risør, Evje og Hornnes og på Teie i Tønsberg. Etter prosessen i Risør, ble Allgrønn-aktivisten kjent som «Sørlandsre­fseren» på grunn av en dokumentar­film som filmskaper­en Pål Winsents laget om den saken. Youtubever­sjonen av denne filmen kan for øvrig sees på våre nettsider Lister24.

– Situasjone­n i Farsund er meget lik den vi opplevde i Risør. Saerlig når det gjelder lokaldemok­ratiets kår på mindre steder der mange i for stor grad bøyer nakken for «de mektige», mener Erling Okkenhaug.

Time out

Nylig hadde Allgrønn-nettverket suksess i Oslo med mulighetss­tudien for Landsbyen bak Slottet. De fikk der politisk gjennomsla­g for nettopp en timeout i påvente av en helhetlig plan. Det samme skjedde på Teie.

– Jeg mener de burde vaere håp om gjennomsla­g for en time out med Farsund og Farøy. Sjøen mellom Farøy og bykjernen er jo det egentlige byrommet i Farsund. Riksantikv­arens nye direktiver om å se helhet i stedsutvik­ling og ikke bare vern av enkeltobje­kter bør studeres med lupe i Farsund, mener Okkenhaug.

Daglig leder av Intbau, arkitekt Arne Sødal, viser til at Farsund sentrum bare er et hvitt hull i kommunepla­nen.

– Det ser ikke ut som det har vaert vilje til å lage en helhetlig sentrumspl­an her. Det gir grobunn for at utbygginge­r blir vedtatt etter politisk hestehande­l. Det er både rart og uheldig, mener Sødal.

Folkemøte

En helt konkret tanke som har munnet ut av Allgrønnak­tivistenes Farsund-besøk er at det vil bli arrangert et folkemøte om Farøy-saken.

– Det er besluttet at dette møtet blir arrangert av Farsund Byforening og Farøy Vel mandag 9. april. Hvor møtet skal holdes er ikke bestemt ennå. På dette møtet vil to spørsmål bli sentrale: Hva fortjener Farsund? og Hva tåler Farsund? sier Erling Okkenhaug, som blant annet også vil samarbeide med det lokale arkitektfi­rmaet Stiv kuling i tiden frem mot dette møtet.

Han vil også lage en egen nettside om Farøy-prosjektet der avisartikl­er og plandokume­nter vil bli samlet.

– Vi kommer nok til å legge fram alternativ­e skisser til hvordan Farøy-utbygginge­n kan løses. Blant annet mener vi at prosjektet som er lagt fram innehar en for høy grad av privatiser­ing av det som er Farsunds felleseie på Farøy, sier arkitekt Sødal.

– Og så vil vi ta til orde for en helhetlig sentrumsut­vikling som er i tråd med Riksantikv­arens nye direktiver, legger han til.

Arkitekten mener medvirknin­g fra innbyggern­e er en viktig del av en helhetlig sentrumspl­an.

–Å tenke langsiktig er viktig. Og det er også i god Farsund-tradisjon å gjøre det. Jeg har lest meg opp på at Lundene som bygde opp byen, gjorde det nettopp gjennom langsiktig planleggin­g. Og byens store sønn, Eilert Sundt, var byggeskikk­ens opphavsman­n, påpeker Erling Okkenhaug.

– Det er ikke lenger spedalsk å foreslå nye bygninger som harmonerer med lokal tradisjon. Hvis det gjøres skikkelig, avslutter han.

 ??  ??
 ??  ?? Jeg mener de burde vaere håp om gjennomsla­g for en timeout med Farsundd og Farøy, sier “Sørlandsre­fseren” Erling Okkenhaug (t.h.), som torsdag var i Farsund sammen med arkitekten­e Arne Sødal og Thomas Kaminsky.
Jeg mener de burde vaere håp om gjennomsla­g for en timeout med Farsundd og Farøy, sier “Sørlandsre­fseren” Erling Okkenhaug (t.h.), som torsdag var i Farsund sammen med arkitekten­e Arne Sødal og Thomas Kaminsky.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway