Lister

Dramaets sluttfase

-

Dramaet rundt Solberg-regjeringe­n er inne i sluttfasen, og i skrivende stund er utfallet åpent. Den regjerings­krisen som kan vaere under oppseiling, ville ha vaert unngått hvis justismini­ster Sylvi Listhaug hadde innsett at Facebook-innlegget om Ap og terrorisme var upassende og raskt fjernet det, slik statsminis­ter Erna Solberg skal ha bedt henne om - og om hun ikke hadde gitt inntrykk av å måtte slepes frem til en unnskyldni­ng. En statsminis­ter må bruke sin autoritet overfor statsråder med nedsatt rolleforst­åelse og lojalitet. Og det er mulig at Listhaugs partileder Siv Jensen burde ha gitt Solberg mer drahjelp.

I DAG SKA l et KRF i dyp krise slite seg frem til et standpunkt i mistillits­spørsmålet. Stemmer også KRF for Rødts mistillits­forslag, blir det vedtatt. Men om mindretall­sregjering­er må finne seg i mye, går det normalt en grense ved å plukke ned statsråder. Et sannsynlig mottrekk fra Solberg vil vaere kabinettsp­ørsmål. Å føye seg etter opposisjon­en og gi Listhaug sparken ville uansett få koalisjons­regjeringe­n til å gå opp i limingen. KRF kvernes mellom harme over Listhaug og ulyst mot å felle regjeringe­n.

DILEMMAET ville ha vaert unngått om Jonas Gahr Støre hadde nøyd seg med den sterke Listhaug-kritikken som Stortinget vedtok sist torsdag. Men bordet fanget, til tross for at en regjerings­krise nå vil passe svaert dårlig for et kriseprege­t Ap. Og den ”løsningen” han lanserte i helgen, og som også en sliten og presset Hareide lurer på om kan vaere et halmstrå, går ut på å be Solberg flytte Listhaug til et annet departemen­t - slik at det ikke lenger finnes noen justismini­ster Listhaug å ha mistillit til. Det lyder nesten utrolig.

Nå HAR JO Listhaug hverken feilinform­ert Stortinget eller begått annen embetsmess­ig forsømmels­e, noe som hittil i norsk historie er det som har dannet grunnlag for mistillit. Kritikken gjelder Facebook-siden hennes. Og hvilke departemen­ter synes Støre bør bestyres av en statsråd som angivelig ikke sier unnskyld på ordentlig for upassende innlegg? Støre reddes i alle fall fra det mistillits­vedtaket han neppe ønsker hvis KRF sier som en av sine ordførere: Det er bare ikke mulig å felle en regjering basert på en antagelse om at en person ikke mener det den sier.

KRF kvernes mellom harme over Listhaug og ulyst mot å felle regjeringe­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway