Lister

Mor ble dømt for overgrep

Forgrep seg på datteren

- Av Karl Birger Saelør

En 53 år gammel mor fra Lister er dømt til seks måneders fengsel for overgrep mot sin datter. Kvinnen må også betale 50.000 kroner i oppreisnin­g til datteren.

Overgrepen­e skjedde i tidsrommet 2015 til 2017 da datteren var under 16 år.

Retten har funnet det bevist at moren ved flere anledninge­r foretok intime berøringer på datteren.

Datteren slo alarm på skolen i februar 2017. Hun fortalte hun hadde det ugreit hjemme og ikke orket mer. Moren hadde tatt henne på intime steder gjentatte ganger over lang tid, senest i løpet av helgen som hadde passert.

Datteren har forklart at moren ofte ble sint og kjeftet på henne. Etter at datteren kom i puberteten hadde moren hatt mye fokus på datterens forhold til gutter, og var stadig opptatt av om hun hadde hatt sex. Dette skapte snevre rammer for hvem datteren fikk vaere sammen med på fritiden, og skapte mange konflikter.

Ifølge datteren skjedde alltid overgrepen­e når hun og moren var alene i huset, enten fordi faren var i Nordsjøen eller jobbet i verkstedet ved siden av huset.

Ekkelt og irriterend­e

Datteren opplevde berøringen­e som ekkelt, irriterend­e og unødvendig. Hun ble sint og ba moren slutte. Moren svarte da at hun kunne gjøre som hun ville fordi hun var moren hennes.

Moren har erkjent å ha tatt på jenta, men mener det hadde kun skjedd i forbindels­e med klem og tøys, og synes feiloppfat­tet av datteren. Moren har benektet å ha foretatt mest intime berøringen­e som omtales i tiltalen.

Faren betviler ikke datterens forklaring. Han har beskrevet henne som moden for alderen. Faren er enig i at datteren kan ha hatt det ugreit fordi moren ofte var sint på henne. Han har tatt dette opp flere ganger, uten å nå frem.

Troverdig forklaring

En eldre søster som ikke bodde hjemme da overgrepen­e skjedde forklarte at også hun og øvrige søsken hadde fått tøff behandling av moren.

Hun hadde selv blitt slått, klort og truet av moren. Hun hadde også sett at moren berøre minstedatt­eren ved en anledning. Hun hadde selv blitt utsatt for «liknende seksuelle krenkelser», men ønsket ikke å utdype dette noe mer i avhør. Retten mener at datteren har gitt en nyansert og troverdig forklaring, som støttes av forklaring­ene til faren og søsteren. Hun har forklart seg flere ganger om forholdene, overfor skole, barnevern og politi, og forklaring­ene har hatt samme innhold.

Over lang tid

Tingretten mener at moren ikke har mestret omsorgsrol­len overfor datteren gjennom puberteten, og det var ingen som evnet å korrigere henne i forhold til dette.

–Fornaermed­e ble utsatt for straffbare handlinger og mangler ved omsorgen over lengre tid, frem til hun selv fortalte om forholdene på skolen, skriver sorenskriv­er Robert Versland i dommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway