Lister

Prosessen Farøy Brygge

-

Ved behandling av regulering­splaner på Farøy kom jeg med påstander som har falt enkelte på Husan tungt for brystet. Utsagnet pekte på at Glastad med kommunens velsignels­e ser ut til å få det som han vil på bekostning av kommunens fremtid, offentlige verdier og naboer.

Det er kommunens ansvar å fremstille saker på en best mulig måte for innbyggere og politikere. Etter mitt syn har kommunen gjennom en rekke handlinger løpt Glastads aerend. Kommunesty­ret vedtok i 2015 å selge seg ut av Farsund Vekst. Rådmannen talte sterkt for avtalen. Her får Glastad i tillegg hele strandlinj­en foran sin egen eiendom gratis 150 meter offentlig strandlinj­e midt i byen!

Forslag til regulering­splan ble fremmet i 2017, men utsatt. Begrunnels­en var hektiske tider før ferien. Sannheten er at sakspapire­ne ble lagt på et område der de ikke var tilgjengel­ige for offentligh­eten, og kom heller ikke frem i postlisten da saken skulle behandles! Det var kun da saken ble etterspurt at man fant papirene.

Etter innleverin­g fikk saken en svaert kort behandling­stid. Dette er uvanlig for en så kompleks sak og spesielt fordi den inneholder feil. Glastad fikk ensidig fremme fordelene i møtet, men saken ble klart avvist etter befaring.

I ettertid har sentrale politikere med ordfører, vaert i dialog med Glastad om hva som kunne aksepteres. Dette bandt teknisk utvalg i en udemokrati­sk prosess. Innstillin­gen gikk gjennom mot Høyres stemme. Rådmannen var til stede og det er uvanlig. Igjen fikk Glastad ensidig lov til å fremme sine argumenter. Viktige forhold ble ikke berørt. Vikarieren­de argumenter ble fremsatt. Farøy måtte ses i sammenheng med offentlig utbygging av ny skole i sentrum, slik at denne utbygging ikke ble hindret. Argumentet er ikke relevant. Skolen er allerede vedtatt og i full gang. Man må undres over sammenblan­dingen. Det ble hevdet at det er behov for flere sentrumsna­ere boliger. Det er regulert inn 548 leilighete­r i gangavstan­d til torget.

Eiendommer står til salgs i månedsvis. Hvilket behov er så påtrengend­e?

Innstillin­gen er ukritisk positiv til Glastads planer. Argumenten­e er i hovedsak hentet fra SPISS. Det hevdes at kommunen krever et bebygd areal på minst 2.400 kvadratmet­er. Dette er feil da tallet er kun nevnt i prisberegn­ingen hvor utbygger gis rabatt om han bygger mindre.

Tidlig i prosessen har kommunen har gitt innspill til Glastad om høydeforho­ldene som har blitt førende. Under befaringen kunne ikke rådmannen redegjøre for hvordan dette forslaget kom til. SPISS tillegger innspillet til kommunens kultursjef. Dette er feil og ikke oppdaget gjennom kommunens saksbehand­ling.

Kommunens vurdering av trafikkfor­hold er ukritisk basert på feile og udokumente­rte data: besøk til butikk, antall boeneheter i Farøyveien, det skal bo faerre personer i hver ny boenhet enn i dagens med halvparten så mange biler som for eksisteren­de boenheter. Det hevdes feilaktig at tiltaket gir mindre trafikk.

SPISS laget en 3D-modell av bygningsma­ssen. Kun to av medlemmene i teknisk utvalg og ingen saksbehand­lere hadde sett på modellen. Etter at saken ble lagt ut til høring nå i mars får naboer ikke lenger innsyn i 3D-modellen tross gjentatte henvendels­er.

I forhold til den opprinneli­ge opsjonsavt­alen har prosjektet vokst betydelig ved at det nå skal fylles ut i sjøen. I tillegg kommer privat båthavn der sjøareal tas fra det offentlig havnebasse­nget. Under befaringen vekket det irritasjon når det ble spurt om Glastad skulle få dette gratis. Jeg fikk likevel forståelse­n av at dette var tilfelle. Andre aktører har måtte betale for areal i sjø.

Formannska­pet besluttet å gjøre en helhetlig fortetting­sanalyse av Farsund. Rambøll med ekspertise på byutviklin­g, ble engasjert med støtte fra fylkeskomm­unen. Rambøll konkludere­r med at det er mulighet for 9 boliger som harmonerer med eksisteren­de bebyggelse. Det er i sterk kontrast til de 26 som Glastad planlegger. Analysen ble gjennomgåt­t i formannska­pet, men ikke i teknisk utvalg. Innstillin­gen til formannska­pet med hensyn til videre behandling er å neglisjere dette profesjone­lle innspillet.

Flere ankepunkte­r fra naboer er i praksis ikke tatt hensyn til hverken av Glastad eller kommunen. Vi har heller opplevd å få våre argumenter uberettige­t fremstillt som feilaktige og misvisende.

Flere hevder at Glastad har gjort så mye for byen.

Det burde heller hete at Farsund kommune har gjort så mye for Glastad.

Tor Bjarne Pedersen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway