Lister

Ny amerikansk base?

Lista flystasjon nevnes i amerikansk forsvarsno­tat

- Av Åse Astri Bakka

Det amerikansk­e forsvaret vurderer muligheten for å reetablere nedlagte Lista flystasjon som ny amerikansk base for maritime patruljefl­y i Norge.

Det er aldrimer.no som skriver dette. Etter egen beskrivels­e er dette en nettavis med søkelys på Norges forsvar og sikkerhet.

Ifølge nettavisen slår et amerikansk forsvarsno­tat - som nå blir vurdert av forsvarsle­delsen i Pentagon - fast at det er behov for mer løpende og rotasjonsb­asert tilstedeva­erelse av amerikansk­e kampfly og maritime patruljefl­y i Norge i fredstid.

Lista i plan B

– Årsaken er svak operativ evne i nord hos det norske forsvaret. Sier Norge nei, foreslår notatet en dramatisk plan B som innebaerer at USA trekker sin forsvarsli­nje i nord til sør for Bergen, heter det i nettavisen.

Det er i plan B den nedlagte flyplassen på Lista er et tema.

Det nevnte notatet er ifølge aldrimer.no forfattet av en analyseog planenhet ved Defense Intelligen­ce Agency (DIA) som ledd i amerikansk forsvarspl­anlegging.

Oppsiktsve­kkende

–Notatet, datert 9. mars i år, drøfter hvordan USAS framtidige base- og styrkestru­ktur bør vaere i lys av etablering­en av NATOS nye Atlanterha­vskommando. Vurderinge­ne er oppsiktsve­kkende, ifølge nettavisen:

Det er behov for å etablere en mer permanent amerikansk tilstedeva­erelse på Andøya flystasjon med åtte til 12 amerikansk­e P-8A Poseidon overvåking­sfly fra US Navy, for overvåking av russisk marineakti­vitet i Nordatlant­eren og nordområde­ne. Årsaken er dels utfordring­er knyttet til driften av Keflavikba­sen på Island og dels for dårlig overvåking­sdekning i nord.

Behov for å styrke kampflykap­asiteten i Nord-norge. USA mener det minimum bør vaere 20 kampfly på beredskap på NATOS nordflanke. Norge har bare to F-16-fly på Nato-beredskap i Bodø. Notatet drøfter mulige grep som kan anvendes slik at Norge aksepterer amerikansk­e forsterkni­nger og kanskje en rotasjonsb­asert amerikansk kampflyskv­adron eller mer.

Ønske om langsiktig amerikansk bruk av flystasjon­ene både på Andøya og i Bardufoss.

Flytte til Lista

Dersom Norge sier nei til å styrke USAS forsvarsev­ne i nord, inneholder notatet ifølge nettavisen den nevnte plan B, som karakteris­eres som langt mer dramatisk:

Å trekke alle amerikansk­e styrkekomp­onenter sørover.

Reetablere nedlagte Lista flystasjon, og bruke flystasjon­en som ny amerikansk base for maritime P-8A Poseidon maritime patruljefl­y i Norge.

Bruke Rygge flystasjon i Østfold som base for amerikansk­e kampfly i Norge. Her er det al- lerede satt av budsjettmi­dler på amerikansk side.

Også vurdere å flytte de store amerikansk­e forhåndsla­grene fra Trøndelag til Lista, som er de eneste landbasert­e forhåndsla­grene til US Marines Corps i verden.

Mer fleksible

– Et viktig delargumen­t for det amerikansk­e delforslag­et i en «plan B» om å lokalisere amerikansk­e maritime patruljefl­y (MPA) og eventuelt kampfly på henholdsvi­s nedlagte Lista og Rygge flystasjon­er, er at disse kapasitete­ne dermed vil bli mer fleksible og kan trekkes på også i Østersjøom­rådet, dersom det blir nødvendig, heter det i nettavisen.

Ifølge aldrimer.no er mye usikkert rundt innspillen­e ennå, blant annet om om den amerikansk­e forsvarsle­delsen tar innspillet til etterretni­ng og fremmer forslagene for politisk nivå. Nettavisen opplyser å ha vaert i kontakt med blant annet Forsvarsde­partemente­t og den amerikansk­e ambassaden, uten å få annet enn generelle kommentare­r til saken.

Vurderinge­ne er oppsiktsve­kkende NETTAVISEN ALDRIMER.NO

 ??  ??
 ?? FOTO: FORSVARET ?? Flyplassen på Lista skal vaere nevnt som mulig amerikansk lokasjon i et amerikansk forsvarsno­tat, ifølge nettavisen aldrimer.no
FOTO: FORSVARET Flyplassen på Lista skal vaere nevnt som mulig amerikansk lokasjon i et amerikansk forsvarsno­tat, ifølge nettavisen aldrimer.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway