Lister

Utplassert i utlandet

■ Lyngdalsel­ever først ut i Vest-agder Elias Netland og Joacim Øvrebø var de aller første elevene fra Lyngdal som har vaert utplassert via et samarbeid med en yrkesfagli­g skole i Estland.

- Av Svein Morten Havaas

■ Elias Netland og Joacim Øvrebø fra Eilert Sundt i Lyngdal har vaert utplassert i Estland.

Eilert Sundt videregåen­de skole og den yrkesfagli­ge skolen Ametikool i Rakvere i Estland begynte samarbeide­t i 2015 da davaerende assisteren­de rektor Arvid Frøsland opprettet kontakt med skolen i Rakvere og reiste bort sammen med blant annet fylkesordf­ører Terje Damman. Rakvere ligger i Lääne-viru fylke, som er Vestagder fylkeskomm­unes eneste samarbeids­fylke.

Våren 2016 reiste Roar Hole og Odd Gytri på jobbskyggi­ng til Ametikool, Rakvere og høsten 2017 fikk Eilert Sundt besøk av to ansatte motsatt vei. Dette munnet ut i et konkret samarbeid. Søndag 4. mars sendte Eilert Sundt - som første skole i Vest-agder - elevene Elias Netland og Joacim Øvrebø til Estland via det såkalte Erasmus+-programmet.

Brukte tid

Elias Netland er elev på byggteknik­k VG2 i Lyngdal og ble utplassert i en lokal bedrift i Rakvere som jobber med betongelem­enter. Joacim Øvrebø er elev på VG2 bilmekanik­er i Lyngdal og ble utplassert i et lokalt bilverkste­d i Rakvere.

– Praksisen var lang og tøff de første dagene. Jeg brukte tid på å bli kjent og laere meg hvordan de jobbet. Det gikk lettere etter noen dager, sier Netland, som jobbet sammen med kolleger som kunne svaert lite engelsk.

– Så nå er min kunnskap i estlandsk og russisk meget høy, uttaler lyngdalsel­even, som er positivt overrasket over Rakverere som han betegner som en passelig stor by som er lett å finne fram i.

Laererrikt

– For meg har Estland-turen vaert utrolig laererrik og morsom. Det å jobbe på et fremmed firma i et fremmed land med fremmede mennesker ble en fryd selv om arbeidsdag­ene var lange med mye smått, kjedelig arbeid. Arbeiderne i firmaet var morsomme, inkluderen­de og jeg kunne ikke håpt på bedre, sier Joachim Øvrebø.

Fritiden brukte guttene på å laere om kulturen i Estland. Blant annet reiste de til hovedstade­n Tallinn der de blant annet besøkte gamlebyen og flere museer.

– Alt i alt har dette oppholdet vaert fryktelig positivt, og jeg oppfordrer alle som får sjans til å reise til Estland for utdanning eller bare ferie opphold, til å gjøre nøyaktig det! sier Elias Netland.

Nå er det snart klart for gjenbesøk. I april tar Eilert Sundt videregåen­de skole imot to elever og én ansatt fra Ametikool, Rakvere.

Til Lyngdal

– Vi er heldige og har gode samarbeids­partnere som tar imot elevene. Begge elevene fra Rakvere skal vaere utplassert tre uker hos Lyngdal Karosseri og Auto. Vi er også stolte av å ha laerere som tar imot laerere fra Estland for jobbskyggi­ng for å vise hvordan vi driver i Norge. På mange måter er dette en erfaringsu­tveksling hvor vi utvikler oss fremover og sammen på kryss av landegrens­er. Både laerere og elever får verdifulle erfaringer, kunnskaper og nettverk de aldri ellers ville fått, sier Roar Hole, som er avdelingsl­eder og internasjo­nal koordinato­r ved Eilert Sundts avdeling i Lyngdal.

– Vårt håp er at vi skal ha en økning i antall elever som tar deler av sin praksis i bedrift ved våre samarbeids­partnere i utlandet, og da først og fremst ved Ametikool, Rakvere i Estland, avslutter han.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Elias Netland var utplassert i en bedrift som jobber med betongelem­enter i Rakvere i Estland. Her er han sammen med arbeidskol­legene.
FOTO: PRIVAT Elias Netland var utplassert i en bedrift som jobber med betongelem­enter i Rakvere i Estland. Her er han sammen med arbeidskol­legene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway