Lister

Putins valg

-

V” Russernes tradisjone­r tilsier snarere oppslutnin­g om en sterk mann.

ladimir Putin vant en ny brakseier, og alt annet ville ha vaert en sensasjon. Russlands president kan ta fatt på seks nye år med en oppslutnin­g naer 77 prosent og en valgdeltag­else litt høyere enn sist. At valget var rigget for denne seieren, er ingen spesielt dristig analyse. Vel ble det avdekket tilfeller av valgfusk, men neppe med større utslag i sluttresul­tatet. Og vel har det vaert kampanjer av typen «gå og stem Putin om du vil beholde jobben».

At alt presidente­n oppfatter som utfordrere har fått stadig trangere kår, er hevet over tvil – det vaere seg politiske partier, frie medier, frivillige organisasj­oner og hva som ellers er byggestein­er i et sivilsamfu­nn. Med i bildet hører også manglende demokratis­ke tradisjone­r etter vestlig mønster.

RUSSERNES TRADISJONE­R tilsier snarere oppslutnin­g om en sterk mann. Mot denne bakgrunn er det imidlertid liten tvil om at søndagens valg gjenspeile­r en høy grad av popularite­t for Putin i befolkning­en. Han fremstår som garantiste­n for stabilitet i det russiske samfunnet, der turbulense­n rundt Sovjetunio­nens oppløsning og kaoset under Boris Jeltsin er sterkt til stede i den kollektive hukommelse­n, naturlig nok.

SYNLIG TIL STEDE i Putins retorikk er også trusselen fra omverdenen, med Vesten lengst fremme i fiendebild­et. Den største trusselen og den største fienden, er imidlertid «det faktum at vi faller etter», slik presidente­n uttrykte det i valgkampen. Men all retorikk løper sammen i et budskap om at én mann er skikket til å løse dagens problemer og videreføre stormakten­s gjenreisni­ng. Med de midler som anses nødvendig.

Så HVA HAR RUSSERE flest i vente i den nye seksårsper­ioden, som Putin måtte endre grunnloven for å få i stand? Får han has på de største hindringen­e for økonomisk vekst, som korrupsjon, oligarkvel­de og et tungrodd byråkrati? Og på økende fattigdom og lovløshet? Og hva vil den lengst regjerende siden Stalin bruke sitt fornyede mandat til overfor omverdenen? Kan valgutfall­et tenkes å gi grunnlag for noen forsiktige skritt mot et mer tillitsbas­ert og forplikten­de samarbeid med Vesten? Å lete etter muligheter er en gjensidig utfordring, midt i Putins sterke militaerop­prustning og retorikk, og en klar dreining i autoritaer retning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway