Lister

Behold råderett over krafta vår!

- Lisbeth Reed, leder Rødt Agder Kristian E. Pedersen, nestleder Rødt Agder

Torsdag 22. mars skal Stortinget behandle en sak som er umåtelig viktig for innbyggern­e i Norge. Ikke minst for de av oss som bor på Agder. H/ Frp/ V-regjeringa foreslår at Stortinget, gjennom simpelt flertall, skal knytte Norge til EUS energiunio­n gjennom energiregu­leringsbyr­ået ACER. Rødt Agders første fylkesårsm­øte 17.mars 2018 oppfordrer stortingsr­epresentan­tene fra Agder, ikke minst Arbeiderpa­rtiet sine, til å støtte fagbevegel­sen og si nei til ACER. Vi støtter, gjennom vårt aller første vedtak, Sørlandsop­propet mot norsk tilknytnin­g til ACER, EUS energiunio­n.

Rein vannkraft har i over 100 år lagt grunnlaget for å bygge industri og arbeidspla­sser i Norge. På Agder har vi en stor og viktig kraftfored­lende industri. Med årene er bedriftene blitt bedre og bedre på miljøvennl­ig produksjon. Agder eksportere­r kraft i form av metaller og andre produkter som er viktige for å gjøre verden grønnere. Vi har muligheter for å satse enda mer på rein, grønn industri.

Vannkrafta gir oss muligheter til å bygge ut en reinere transports­ektor og til å holde vanlige mennesker med rimelig strøm. Hvis vi skal bruke krafta til å utvikle samfunnet på en måte som tjener felleskape­t, må den beholdes under folkevalgt, nasjonal styring.

Norge er med i et nordisk industrisa­marbeid, og vi har kabler til utlandet som gjør det mulig å drive med utveksling og eksport av kraft. Men fortsatt bestemmer vi i hovedsak når og hvor mye.

ACER har som formål å lage et felles europeisk nett for både gass og strøm der nasjonale hensyn ikke skal tas. Det er all grunn til å frykte at Norge vil importere en europeisk strømpris og dermed miste vår viktigste konkurrans­efordel - stabil, lav strømpris til den kraftfored­lende industrien. ACER skal bestemme reglene for når strømmen skal flyte den ene eller andre veien gjennom eksportkab­lene. Eu-byrået vil også bestemme hvem som skal betale ved uenighet og det er tvilsomt om Norge kan stanse nye eksportkab­ler ut fra nasjonale hensyn.

Energiunio­nen er høyt på agendaen i EU og vil bety økt overnasjon­alitet. Eu-kommisjone­ns mål er å sentralise­re beslutning­sprosessen og overføre mer makt til ACER. I en slik situasjon er det ekstra uheldig å forplikte Norge til et Eu-byrå for energi.

Rødt Agder er ikke villig til å drive sjansespil­l med forvaltnin­gen av våre grønne energiress­urser, derfor sier vi nei til ACER og EUS energiunio­n. Vi krever at saken avgjøres som en mulig suverenite­tsavståels­e med tre fjerdedels flertall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway