Lister

Aps ønske mot virkelighe­t

- På vegne av Vest-agder Nei til EUS årsmøte Ole Langeland, leder

Landsstyre­t i Ap (31 mot 16) vedtok å gi sine stortingsr­epresentan­ter fullmakt til å stemme ja til å slutte Norge til ACER/ EUS Energibyrå og gi fra seg norsk styring av egen energisekt­or. Samtidig ber landsstyre­t Aps stortingsg­ruppe forsikre seg om at Norge fortsatt beholder nasjonal kontroll over vannkraftr­essursene. Det stilles opp en rekke krav til en framtidig «avtale», blant annet:

Nasjonal og samfunnsme­ssig kontroll over vannkraftr­essursene

Minst to tredjedele­r av vannkrafte­n skal vaere offentlig eid

Norsk fornybar kraft skal bidra til verdiskapi­ng og sysselsett­ing i Norge

Norske myndighete­r skal ha kontroll over forsynings­sikkerhete­n i Norge

Norske myndighete­r skal bestemme om det skal bygges flere utenlandsk­abler

Landsstyre­uttalelsen avsluttes slik:

«Landsstyre­t setter som et ufravikeli­g krav, dersom stortingsg­ruppen går inn for å slutte seg til EUS tredje energimark­edspakke, at en eventuell videre utvikling i EUS regelverk på energiområ­det ikke kommer i strid med de overnevnte krav. Dersom dette skulle inntreffe må det medføre at Norge umiddelbar­t reserverer seg fra og si nei til dette avtaleverk­et. Denne forutsetni­ngen må vedtas i stortinget.»

Slike krav er skuebrød for folket. Bare dersom disse forutsetni­ngene skulle klart inngå i Eøs-avtalen gjennom en felleserkl­aering ville det kunne bety noe. Da måtte en forlange at regjeringe­n gikk til forhandlin­ger med EU først.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway