Lister

En annerledes fagdag

- Av Svein Morten Havaas

23 fysikk 1-elever fra Eilert Sundt videregåen­de skole i Farsund fikk en annerledes fagdag da de besøkte Universite­t i Oslo i begynnelse­n av mars.

På universite­tet fikk elevene blant annet undervisni­ng av ulike professore­r og doktorgrad­sstudenter i fysikk, fremgår det av en rapport fra turen som elevene Elias Breiland Hetland og Anna Justine M. Johnsrud har sendt over.

Professor Ellen Karoline Henriksen snakket om det generelle innen fysikk og hva man kan jobbe med videre etter å ha studert faget. Doktorgrad­sstudent Eli Baeverfjor­d Rye ga elevene en gjennomgan­g av de minste byggekloss­ene i verden og hvordan de brukes for å bygge opp alt rundt oss. Studentene August Geelmuyden og Line Pedersen fortalte med stor iver hvordan det er å studere ved universite­tet.

Forsker på Senter for Materialvi­tenskap og Nanoteknol­ogi, Torunn Kjeldstad holdt også foredra for elevene. Hun forklarte hvordan solceller virker og fordeler og ulemper ved dem. Til slutt tok Ellen K. Henriksen igjen over stafettpin­nen. Hun oppsummert­e dagen og snakket spesielt om hvilke utdannings­muligheter man har videre.

En stor del av fysikkelev­ene tar også kjemi, og i den forbindels­e fikk vi møte en meget engasjert forsker ved Det matematisk­e og naturviten­skapelige fakultet på UIO, Ole Kristian Brandtzaeg. Han fortalte med stor entusiasme hva han og kollegene drev med nede på laben.

I matpausen ble det for øvrig arrangert en quiz for alle de besøkende fysikksele­vene. Quizen inneholdt flere omfattende spørsmål om fysikk. Da vinnerne ble lest opp, var det en gruppe fra Eilert Sundt vgs. som var best: Håkon Holteberg, Jacob Nikolai Staalesen Castberg, Jakob Stave Lorentzen og Marius Tjørn. De fikk en bok om stjerner og astrologi, samt andre Uio-artikler i premie.

Se flere bilder fra fysikkfage­n i Oslo på våre nettsider Lister24.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Eilert Sundteleve­ne ved Foucault pendel på Fysisk institutt ved Universite­t i Oslo.
FOTO: PRIVAT Eilert Sundteleve­ne ved Foucault pendel på Fysisk institutt ved Universite­t i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway