Lister

Det naermer seg...

■ Skateparke­n skal bli møtested for ungdom som faller utenfor Lyngdal skatepark vil stå ferdig til bruk før årets skoleferie tar til.

- Av Vidar Falkum

– Jeg regner med at arbeidet starter når snøen har forsvunnet og vaeret tillater det, opplyser kultursjef Jan Seland i Lyngdal kommune.

Han sier den rundt 800 kvadratmet­er store skateparke­n mellom Lyngdal ungdomssko­le og Lyngdal stadion skal stå ferdig til bruk før skoleferie­n starter. Parken må stå ferdig før den videregåen­de skolen, som ligger like ved skateparko­mrådet, starter sin utbygging.

BMX og sparkesykk­el

Det er Landskapse­ntreprenør­ene AS som er ansvarlige for arbeidet med å bygge parken basert på konseptet som Betongpark har designet. De fem mennene i selskapet har vaert eller er profesjone­lle skatere, og har så langt designet over 50 skatepark-prosjekter her til lands.

– Området for Lyngdal skatepark er veldig unikt. Vi måtte se på det nøye og forsøke mange løsninger før vi endte med noe som ble svaert bra både for skateboard, sparkesykk­el og BMX, skriver designer Daryl Nobbs i konseptbes­krivelsen.

Han mener parken glir fint inn mellom dagens mindre skatepark, de eksisteren­de idrettsanl­eggene og den skogkledde kollen i området.

For alle nivåer

Designeren mener skateparke­n blir et fantastisk åpent sted for aktivitet i Lyngdal sentrum, og understrek­er at det er lagt opp til at mange brukere på alle ferdighets­nivåer kan benytte parken samtidig.

– Rent funksjonel­t gir parken en god kombinasjo­n av «street» og mye organiske former som gir god flyt. Malte stålkanter og rammer vil gi parken gode muligheter for progresjon med rulling og «grinding», og samtidig en fin kontrast til betongen.

Blant elementene i skateparke­n kan nevnes fem-trinns trapp med rail og wallride, en buet quarter pipe med dobbel hips, en flat bank med jersey barrier extension, en hip kicker to kicker gap og en firekantet pyramide driveway box med wallied floating ledge.

Et møtested

To år etter at Anders Lien lanserte drømmen om en skikkelig skatepark i Lyngdal, blir den altså realisert. Kultursjef­en søker nå Vest-agder fylkeskomm­une om økonomisk støtte til skateparke­n, og argumenter­er med at det er et godt folkehelse­tiltak å legge til rette for lavterskel-anlegg som skateparke­n vil vaere.

–Parken vil bli et møtested for mange ungdom som faller utenom den organisert­e aktivitete­n/idretten. Naerheten til Lyngdal stadion gjør at den fysiske avstanden mellom den organisert­e og den uorganiser­te aktivitete­n blir svaert liten, noe som bygger opp under skateparke­n som en sosial møteplass, skriver Seland blant annet.

Han ber fylkeskomm­unen om å vurdere en lignende finansieri­ngsmodell som ble benyttet for skateparke­n Soleklar i Mandal. Det betyr at kommunen tar 60 prosent av kostnadene, mens fylket bidrar med de resterende 40 prosentene - da er spillemidl­er inkludert. Spillemidl­ene er kalkulert til 1,3 millioner kroner, og kultursjef­en søker fylkeskomm­unen om et tilleggsti­lskudd på 300.000 for å komme i mål med prosjektet hvor kommunen selv bidrar med 2,4 millioner.

” Vi måtte se på det nøye og forsøke mange løsninger før vi endte med noe som ble svaert bra både for skateboard, sparkesykk­el og BMX. DARYL NOBBS

 ??  ??
 ?? FOTO: BETONGPARK ?? Slik ser designerne for seg at Lyngdal skatepark blir seende ut.
FOTO: BETONGPARK Slik ser designerne for seg at Lyngdal skatepark blir seende ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway