Lister

Nektes besøk

Einar Gimnes (85), som bor i omsorgslei­lighet på Lyngdal bo- og servicesen­ter har lite til overs for at ledelsen for hjemmebase­rt omsorg nekter de eldre besøk når de har fellesmålt­ider. Kommunen avviser kritikken.

- Av Tom Arild Støle

Einar Gimnes (85) reagerer sterkt på at beboerne i omsorgsbol­igene ved Lyngdal bo- og servicesen­ter ikke får ha besøk når de har felles måltider.

–Sånt noe hører ikke hjemme noe sted. Vi er som en familie her, og besøk er viktig for oss, sier 85-åringen, som har hatt omsorgsbol­ig siden 2008.

– Grovt

Han forteller om et eksempel der en datter skulle besøke sin mor samtidig som det var et fellesmålt­id for beboerne i omsorgsbol­igene.

–Hun fikk ikke lov til å sette seg ned ved siden av sin mor mens hun spiste ferdig, men ble bedt om å gå inn i morens leilighet og vente til måltidet var over. Dette var et helt uhøytideli­g kaffemålti­d, og det var god plass rundt bordet. Det at hun ikke fikk lov til å sitte med oss under måltidet synes jeg er grovt, forteller Gimnes, som selv har jobbet hele sitt yrkesaktiv­e liv i helsevesen­et og som i sin tid også var styrer ved Kvåsheimen. Gimnes viser til et oppslag som henger i fellesområ­det på Lyngdal bo- og servicesen­ter, der han har omsorgsbol­ig.

Oppslaget har teksten:

«Måltidene er beboernes tid. Besøkende som kommer i tiden hvor måltidene serveres ber vi vente i leilighete­ne til måltidet er avsluttet. Dette for at beboerne skal få ro rundt måltidet». Forstår ikke

85-åringen kan ikke forstå hvorfor reglene må vaere så rigide, dersom det skulle dukke opp besøk under et fellesmålt­id.

–Det kan ikke vaere slik at man ber en besøkende, hvem det nå er, om å gå inn i en leilighet til et menneske som sitter og spiser. Jeg ville i alle fall ha likt det dårlig, om det var meg som var utsatt for det. Vi som bor her kjenner hverandre nokså godt, og vi blir også glade for å treffe andre beboeres pårørende og venner, sier Gimnes.

Han hadde håpet at kommunens ledelse kunne vise de ansatte såpass tillit at det var litt frihet knyttet til slike forhold.

– Mitt inntrykk er at de som jobber her er redde for å gjøre feil, og at de derfor forholder seg veldig firkantet til de oppslagene som gjelder. Min kritikk går ikke på de som jobber her, for de gjør så godt de kan. Det er mer ledelsen, som kanskje i større grad kunne vaere mer synlige her og åpne opp litt, forteller Einar Gimnes.

I et leserinnle­gg i torsdagens avis skriver han at han ønsker at besøkende skal ønskes velkommen, og at de må føle seg som hjemme.

–Her skal vi samles som en stor familie med åpenhet, en stor grad av frihet og god kontakt mellom ledelse, ansatte, besøkende og beboere, skriver han blant annet.

Taushetspl­ikt

Gimnes er også kritisk til det han mener er en misforståt­t bruk av taushetspl­ikten. Han viser til et eksempel der en person kom for å besøke en annen, og spurte de ansatte hvor på avdelingen han var.

–Han fikk ikke svar på sitt spørsmål, og måtte gå fra stedet uten å få vite hvorfor han ikke fikk treffe vedkommend­e, som det viste seg var på sykehus. Jeg synes det er uakseptabe­lt at det skal vaere så strengt. I vår sammenheng er det å vaere kommet på sykehus eller aldershjem for de fleste ikke å oppfatte som noen stor hemmelighe­t som ingen må få vite om. Når den gode samtalen «kveles» og den som er syk eller gammel går glipp av besøk på grunn av taushet, er det gått for langt, mener Einar Gimnes.

Han sier at han har forsøkt å nå fram med sine synspunkt i den kommunale ledelsen, uten at han føler at han kommer noen vei. Ved å stå fram i avisen håper han å kunne komme i dialog, slik at tjenestene til de eldre blir best mulig.

Se også leserbrev på side 23

 ??  ??
 ??  ?? Einar Gimnes (85) bor i omsorgsbol­ig ved Lyngdal bo- og servicesen­ter. Han er kritisk til de strenge reglene, der det blant annet heter at beboerne ikke får ha besøk under felleder lesmåltide­r.
Einar Gimnes (85) bor i omsorgsbol­ig ved Lyngdal bo- og servicesen­ter. Han er kritisk til de strenge reglene, der det blant annet heter at beboerne ikke får ha besøk under felleder lesmåltide­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway