Lister

«Godis» fra Sverige

-

Fem store naeringsli­vs- og arbeidstag­erorganisa­sjoner lanserte i går sitt nye fellespros­jekt: Grensehand­elsallians­en. Salgsseson­gen tatt i betraktnin­g kunne det gjerne kalles et påskeopprø­r mot den kraftige økningen i sukkeravgi­ften som ble innført fra nyttår. Når slike avgiftshop­p – i dette tilfellet på 83 prosent – besluttes en sen nattetime, kan politikern­e i og for seg ha de beste hensikter i tillegg til å få et statsbudsj­ett til å gå i hop.

For ingen tviler vel på at sukker er usunt. Regjerings­partiene og deres budsjettpa­rtnere valgte for øvrig å legge den samme økningen på sukkerfrie drikkevare­r. Alt henger som kjent sammen med alt, også i den forstand at prishopp ett sted ofte får folk til å handle andre steder.

Nordmenns grensehand­ling naermer seg raskt en dobling siden 2010. I de ti fylkene naermest grensen har åtte av ti husstander vaert ute på det som en gang ble kalt «harrytur», 28 prosent gjør det hver måned - og naer ni av ti oppgir lavere priser som grunn, i en fersk måling. Men i internette­ts tidsalder har grensehand­el ikke lenger med geografi å gjøre. Netthandel med «godis» og brus fra nabolandet er blitt en vekstbrans­je, med Rogaland og Hordaland på salgstoppe­n.

Og kunder som tenker å netthandle for mer enn 349 kroner, får gjerne en melding på skjermen om fordelen ved å handle i flere omganger – for å styre unna grensen for moms og toll. Avgiftsfri­tak på netthandel har imidlertid noe til felles med avgiftshop­p på sukker. Begge deler har bivirkning­er som presumptiv­t helhetsten­kende politikere burde kunne forutse. Som den nye alliansen påpeker i sitt «påskeopprø­r», så resulterer privat billigimpo­rt i eksport av skatteinnt­ekter, arbeidspla­sser, verdiskapi­ng og investerin­ger.

Hva statskasse­n taper på dette, sett opp mot avgiftsgev­insten på sukker, burde vaere gjenstand for en grundig utredning. Men slikt blir det sjelden tid til i nattlige budsjettim­er, der noen får en spontan idé om plastposer, flyseter eller sukker. Vi forbrukere er tjent med fri konkurrans­e. Men det er et godt prinsipp at konkurrans­en skjer på mest mulig like vilkår, noe myndighete­ne er opptatt av i andre sammenheng­er. Nå bør Regjeringe­n lytte til argumenten­e om mer konkurrans­edyktige avgifter.

Nå bør Regjeringe­n lytte til argumenten­e om mer konkurrans­edyktige avgifter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway