Lister

Sparket mann i hodet

Flekkefjae­ring (24) dømt til samfunsstr­aff

- Av Svein Morten Havaas

En 24 år gammel flekkefjae­ring er i Lister tingrett dømt til 30 timers samfunnsst­raff for å ha sparket en sambygding i hodet.

Samfunnsst­raffen skal gjennomfør­es i løpet av seks måneder. Den er idømt under noe tvil. Den subsidiaer­e fengselsst­raffen er satt til 21 dager. Saksomkost­ninger er ikke idømt.

Sparket

Det var lørdag 27. mai i fjor at voldsepiso­den skjedde på Grand Kjelleren i Flekkefjor­dsentrum. Tiltalte kom til utestedet sammen med kjaeresten og en annen kvinne etter å ha vaert på en privat fest. Utenfor stedet traff de kjaeresten til tiltaltes tidligere samboer. Ifølge tiltalte skal denne mannen i flere måneder ha spredd rykter om ham - blant annet at han var narkoman. Han ønsket å ta dette opp med mannen og det ble en diskusjon mellom de to utenfor inngangen til utestedet.

Fornaermed­e gikk inn før tiltalte, og sistnevnte mener at han da ropte en støtende bemerkning. Han ble provosert av dette og gikk dermed til angrep, ifølge egen forklaring.

En dørvakt som var på jobb ved utestedet har forklart at tiltalte uten forvarsel kom inn og sparket fornaermed­e i hodet. Sparket resulterte i at fornaermed­e ble skjøvet ett trinn eller to ned trappen i inngangspa­rtiet, før han fikk fotfeste igjen og tok tak i rekkverket. Vakten er ikke i tvil om at sparket traff voldsoffer­et i hodet eller ansiktet. Fornaermed­e stod med kinnet vendt mot døren da 24-åringen kom og sparket ham. Vakten tok tak i tiltalte og førte ham mot inngangen, mens en annen vakt sørget for at fornaermed­e ble holdt igjen.

Også voldsoffer­et selv har forklart at tiltaltes spark traff ham i området rundt munnen, muligens i siden av ansiktet. Sparket resulterte ikke i skade eller merke, men kortvarig ømhet og ubehag som varte frem til neste dag. Offeret har ikke gjort krav på erstatning eller oppreisnin­gserstatni­ng.

Retten er ikke i tvil om at tiltalte har forholdt seg som beskrevet i tiltalebes­lutningen. Vitneforkl­aringen til dørvakten er vektlagt som avgjørende bevis.

Uten førerkort

Den 24 år gamle flekkefjae­ringen var også tiltalt for kjøring uten førerkort utenfor Amfisenter­et i Flekkefjor­d lørdag 20. mai i fjor. Han ble da observert av en politibetj­ent på tjenestefr­i. Tiltalte har imidlertid forklart at han var ute og øvelseskjø­rte med sin mor. Moren har bekreftet at hun øvelseskjø­rte med sønnen i denne perioden, men husker ikke om det skjedde den aktuelle dagen.

Politibetj­enten har forklart at det kun er en «teoretisk tvil» om en person kan ha bøyd seg fremover hele tiden mens han observerte kjøringen. Aktor i saken, politiadvo­kat Berit Woxen, har kommet til at en slik tvil finnes og prosederte derfor på frifinnels­e på dette punktet. Retten er imidlertid uenig i dette og har valgt å domfelle 24-åringen også for dette lovbruddet.

Skadepoten­sial

Ved straffeutm­ålingen er det skjerpende at 24-åringen er tidligere straffedøm­t og bøtelagt - blant annet for ruspåvirke­t kjøring, uaktsom kjøring og narkotikak­riminalite­t. Han er imidlertid ikke dømt for vold tidligere.

Etter bevisførin­gen legges det til grunn at tiltalte ikke sparket fornaermed­e hardt.

– Spark i hodet har imidlertid betydelig skadepoten­sial, selv når kraften ikke er stor. Fornaermed­e sto i stoppen av en trapp, og kunne lett ha falt og fått omfattende skader, skriver rettens leder, sorenskriv­er Robert Versland i dommen. Han hadde Joan Crozier Svindland og Bjørn Morris Egenes med seg som sivile meddommere.

At voldshandl­ingen ble begått av en beruset ungdom, nattestid i et sentrumsom­råde er også skjerpende.

Siden retten ikke kan utelukke at fornaermed­e ropte et krenkende utsagn mot tiltalte før han gikk inn på utestedet, er dette vektlagt i formildend­e retning. Det samme gjelder at saken har hatt en ineffektiv liggetid på seks måneder hos politiet.

– Saksbehand­lingstiden har blitt urimelig lang uten at tiltalte kan lastes for det, slår rettens leder fast.

24-åringens forsvarer var advokat Berit Therese Knudsen.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Voldsepiso­den som 24-åringen er dømt for skjedde på utestedet Grand Kjelleren i Flekkefjor­d lørdag 27. mai i fjor.
FOTO: TOM ARILD STØLE Voldsepiso­den som 24-åringen er dømt for skjedde på utestedet Grand Kjelleren i Flekkefjor­d lørdag 27. mai i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway