Lister

Obs på skjult mobbing

Anbefaler flere tiltak mot mobbing

- Av Torrey Enoksen

Kontrollut­valget og revisjonen er tilfreds med oppfølging­en administra­sjonen i Lyngdal kommune har gjennomfør­t i kampen mot mobbing i skolen.

Samtidig med at kommunen har tatt en rekke grep for å forhindre barn og unge i Lyngdal bli utsatt for mobbing, er det mange mørketall. Det er fortsatt mange barn som opplever å bli fryst ut av fellesskap­et eller blir mobbet flere ganger i uken.

«Vi vil anbefale skolene og vurdere å utvide begrepet mobbing i sine kartleggin­gsmetoder slik at forekomste­n av alle former for mobbing kan kartlegges og tilpassede tiltak kan settes inn. Hvorvidt ikke anonyme spørreunde­rsøkelser får frem et realistisk bilde av mobbesitua­sjonen på de ulike skolene bør også vurderes», skriver utvalgssek­retaer Willy Gill.

Rapport

Bakgrunnen for revisjonen var et vedtak Lyngdal kommune fattet 30. mars 2017 om mobbing ved skolene i Lyngdal. Kommunesty­ret ba da rådmannen om å følge anbefaling­ene i rapporten og sette i verk nødvendige tiltak.

Rådmann og skolefagli­g ansvarlig i Lyngdal har deltatt på møtene.

Revisjonen er svaert opptatt av hva man kan gjøre med den skjulte mobbingen, og den som skjer gjennom digitale medier. Mobbing og trakasseri­ng gjennom sosiale medier er et stadig økende problem, noe også de yngre brukerne opplever.

I den over 11 sider lange rapporten har revisjonen kommet med en rekke anmodninge­r overfor skolene og kommunene.

Anbefaler tiltak

Blant annet anbefaler revisjonen skolene å vurdere en mer utfyllende definisjon av hvilke form for mobbing og atferd som ikke tolereres.

De ber skolene i planene sine gjøre det klinkende klart at det er den enkelte elevens subjektive opplevelse som er avgjørende i vurderinge­n om elevenes rett til et godt psykososia­lt miljø er oppfylt.

Videre anbefaler de kommunen om å vurdere kravet i ordensregl­ementet om den enkelte skole skal ha en handlingsp­lan mot vold som inkluderer tiltak mot mobbing eller om tiltakene mot mobbing skal fremkomme i den psykososia­le planen hvor vold er definert.

Skjerpe praksisen

Handlingsp­lanene bør synliggjør­e hvordan digital og skjult mobbing arter seg og hvilke kjennetegn voksne skal se etter. Dette er viktig for å forebygge, avdekke og håndtere skjult mobbing og digital mobbing. «Vi anbefaler kommunen å sette i verk tiltak for å skjerpe praksisen til bruk av brukeravta­le/ Iktkontrak­t mellom skolen og elevene/foresatte slik ordensregl­ementet krever. Krav om signatur kan føre til at flere lese reglemente­t», heter det i oppsummeri­ngen.

Vi vil anbefale skolene vurdere å utvide begrepet mobbing i sine kartleggin­gsmetoder slik at forekomste­n av alle former for mobbing kan kartlegges WILLY GILL, UTVALGSSEK­RETAER

 ??  ?? Kontrollut­valget i Lyngdal er tilfreds med oppfølging av tiltak i kampen mot mobbing i skolen.
Kontrollut­valget i Lyngdal er tilfreds med oppfølging av tiltak i kampen mot mobbing i skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway