Lister

Vil ikke ha rundkjørin­g

Vegvesenet med anbefaling om Herdal-kryss

- Av Torrey Enoksen

Statens vegvesen vil reise innsigelse dersom Lyngdal kommune fremmer etablering av rundkjørin­g i Herdal.

– Statens vegvesen, Vegavdelin­g Agder viser til ovenståend­e og vi gir ikke vår tilslutnin­g til søknaden om fravik. Dette er en prosessuel­l avgjørelse som ikke kan påklages, skriver avdelingsd­irektør Dagfinn Fløystad i Statens vegvesen.

Ikke planfritt

9. januar i år søkte konsulents­elskapet Cowi på vegne av TT Anlegg søknad til Statens vegvesen en fravikssøk­nad for rundkjørin­g på E39 tilknyttet naeringsom­rådet i Herdal.

18. februar i år ble det varslet oppstart av planarbeid med etablering av naeringsom­råde i Herdal. Samtidig ble det søkt om fravik om kravet i gjeldende regulering­splan for området. Der står det svart på hvitt at det skal et planfritt kryss i området.

TT Anlegg som har hatt en del arbeid med utplanerin­g av området, har ved flere anledninge­r spurt Statens vegvesen om det er mulig å få bygge et kryss i plan med dagens vei. De ser for seg at det kan bygges et T-kryss eller en rundkjørin­g, som er atskilleli­g billigere enn et kryss i to plan.

I april 2015 signaliser­te Statens vegvesen at de ikke vil gi dispensasj­on fra gjeldende regulering­splan eller omregulere for å få inn en enklere kryssløsni­ng i området.

Varsler innsigelse

Skiltet fartsgrens­e i Herdal er 80 kilometer i timen. Krysset som TT Anlegg sammen med Lyngdal kommune ønsker å plassere i området er på et av de få strekninge­ne hvor det er mulig å kjøre forbi mellom Lindesnes og Lyngdal.

– Plassering av en rundkjørin­g i bunnen av en relativt lang stigning på europavege­n vil med hensyn til tunge kjøretøy vaere uheldig, og bakken blir unødvendig «tung» og lite miljøvennl­ig å forsere. En løsning med forkjørsre­gulert T-kryss vil trafikksik­kerhetsmes­sig også vaere utfordrend­e – kryssing av kjørefelt. T-kryss hvor kun høyresving er tillatt, er ikke aktuelt, blant annet fordi det blir for langt å kjøre i «feil retning» og trafikante­r kan velge å snu på uegnede steder, skriver Fløystad i Statens vegvesen.

– Dersom regulering­splan for Herdalen naeringsom­råde fremmes og legges ut til offentlig ettersyn og høring med en løsning med kryss i plan på E39, må det påregnes at Statens vegvesen vil fremme innsigelse, avslutter avdelingsd­irektøren.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Statens vegvesen vil reise innsigelse dersom det reguleres inn et kryss i plan med E39 inn til Herdal naeringsom­råde. Regulering­splanen fra 2007 slår fast at det skal bygges planfritt kryss.
FOTO: TOM ARILD STØLE Statens vegvesen vil reise innsigelse dersom det reguleres inn et kryss i plan med E39 inn til Herdal naeringsom­råde. Regulering­splanen fra 2007 slår fast at det skal bygges planfritt kryss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway