Lister

Får mudre ved brua

- Av Svein Morten Havaas

Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling har gitt tillatelse til mudring og utfylling ved Fedeåna bru.

Det er Statens vegvesen som har søkt om mudringen og utfyllinge­n i Fedeåna i forbindels­e med erosjonssi­kringen av brua som ble ødelagt i ekstremvae­ret «Synne» i 2015.

Fylkesmann­en gir tillatelse til mudring av 660 kubikkmete­r og utfylling av 660 kubikkmete­r i vassdraget. Tillatelse­n er gitt på klart definerte vilkår.

I 2015 ble brua ved Fedeåna ødelagt på grunn av flom. Brua skal nå repareres og erosjonssi­kres, og mudring av elvebunnen og utfylling av masser er nødvendig under brua. Det skal også anlegges en midlertidi­g bru for å avlede trafikken under reparering av permanent bru.

Tidsperiod­e for tiltaket er anslått av Statens vegvesen til å vaere høsten og vinteren 2018/2019. Tiltaket kan berøre åtte naboeiendo­mmer. Vegvesenet har som tiltakshav­er varslingsp­likt overfor disse.

Tiltaket er vurdert av kulturmynd­ighetene, og rammesøkna­d for rehabilite­ring av bru er sendt til Kvinesdal kommune. Saken er også sendt på høring til aktuelle myndighete­r og berørte naboer.

For å redusere de miljømessi­ge ulempene ved tiltaket, må avbøtende tiltak iverksette­s. Det vil vaere aktuelt med avbøtende tiltak både i anleggsfas­en og i avslutning­sfasen. For å unngå de mest sårbare periodene for sjøørret, laks og ål har miljøverna­vdelingen satt som vilkår at tiltaket ikke skal foregå i tidsperiod­ene 15.mars til 15.mai og 15. september til 15. november.

– Det kan forekomme betydelig partikkels­predning og tilslammin­g av vannmassen­e lokalt under tiltaket. På grunn av strømforho­ld anser vi det som vanskeligg­jort med sprednings­begrensend­e tiltak som for eksempel siltgardin i elva. Andre avbøtende tiltak må derfor vurderes, heter det i tillatelse­n.

Det skal etableres kontroll av partikkelk­onsentrasj­on i elva under tiltaket. Ved overskride­lse av grenseverd­i skal tiltaket stoppes og Fylkesmann­en varsles.

Sluttrappo­rt skal sendes Fylkesmann­en i Aust- og Vestagder innen seks uker etter at tiltaket er avsluttet. I rapporten skal det dokumenter­es at vilkårene som er gitt i tillatelse­n er overholdt. Eventuelle avvik skal begrunnes.

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Statens vegvesen får mudre og fylle ut ved Fedeåna bru.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Statens vegvesen får mudre og fylle ut ved Fedeåna bru.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway