Lister

Sykmelder apotek

Enhetslede­re ramser opp 33 avvik hos ny legemiddel­leverandør

- Av Vidar Falkum

Tre enhetslede­re i Lyngdal kommune krever at Vitus apotek igangsette­r sju strakstilt­ak for å få legemiddel­håndtering­en opp av sengen.

– Vi har hatt forståelse for at det har tatt tid for dere å få alt på plass, men det har nå gått fire måneder siden oppstart uten vesentlig forbedring, skriver enhetslede­rne Maureen Johnsen (Lyngdal bo- og servicesen­ter), Ronny Bjørnevåg (hjemmebase­rt omsorg) og Linda Skagestad (psykisk helse og habiliteri­ng) i en avviksmeld­ing stilet til Vitus apotek og Norsk Medisinald­epot AS.

– Uoversiktl­ig

Skrivet kommer i kjølvannet av at Lyngdal kommune flyttet sine bestilling­er av legemidler og multidoser til Vitus apotek fra 1. november i fjor. Flyttingen har ikke vaert smertefri.

– Det er per nå veldig uoversiktl­ig hvordan vi skal forholde oss til apoteket. Vi tør ikke stole på kvaliteten på leveranse og det medfører mye bruk av ekstra ressurser for kvalitetss­ikring av leveransen, skriver trioen.

Kunne dødd

De ramser opp 33 punkter de mener ikke har vaert utfordrend­e. Som at apotekansa­tte snakker dårlig norsk, at nettbestil­lingen ikke fungerer og at det mangler medisiner i multidoser. Ved ett tilfelle ble det dosert feil i en multidose som kunne fått en fatal utgang.

– Heldigvis ble det ingen konsekvens for pasienten da det ble oppdaget før multidosen ble tatt i bruk. Men dersom dosen hadde blitt gitt, kunne det i verste fall medført dødsfall da bruker er marginal i forhold til sin diagnose, ifølge tilsynsleg­e, skriver enhetslede­rne.

Krever strakstilt­ak

Videre hevder de at nåvaerende situasjon gjør at de ikke kan levere faglig forsvarlig­e tjenester eller følge gjeldene lover og forskrifte­r uten å sette inn egne tiltak.

– Vi opplever at dere ikke oppfyller avtalen i forhold til kvalitet, leveranse og kontroll, konkludere­r enhetslede­rne.

De avrunder avviksmeld­ingen ved å ramse opp sju strakstilt­ak de mener må implemente­res omgående. Disse går blant annet på etterlyst samarbeids­møte, bedre merking av og kvalitet på multidosep­osene, samt kvalitetsk­ontroll.

Vi opplever at dere ikke oppfyller avtalen i forhold til kvalitet, leveranse og kontroll. ENHETSLEDE­RNE

 ?? FOTO: YIANNOS IOANNOU, SCANSTOCKP­HOTO ?? Etter fire måneder med ny leverandør av medisiner, er det langt igjen til friskmeldi­ng.
FOTO: YIANNOS IOANNOU, SCANSTOCKP­HOTO Etter fire måneder med ny leverandør av medisiner, er det langt igjen til friskmeldi­ng.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway