Lister

Bekymret over høyt antall isolerte innsatte

- Av Karl Birger Saelør

Sivilombud­smannen mener det er urovekkend­e høyt antall isolerte innsatte i Åna fengsel i Rogaland.

– En stor andel av innsettels­ene i fengselets sikkerhets­celle skyldtes fare for selvmord eller selvskadin­g, kommer det frem i en rapport etter et besøk til stedet.

Åna, hvor mange av de fra Lister som dømmes til fengsel sitter, har et svaert høyt antall utelukkede fra fellesskap sammenlign­et med andre fengsler Sivilombud­smannen har besøkt. Mange av disse innsatte er utelukket etter eget ønske eller på grunn av bygningsel­ler bemannings­messige forhold.

– Det høye antallet utelukkede ved Åna fengsel er urovekkend­e. Det er også bekymrings­full høy andel av selvisoler­ing, sier sivilombud­smann Aage Thor Falkanger i en pressemeld­ing

Både innsatte og ansatte klaget på lite aktiviseri­ng for de som av ulike grunner var helt utelukket fra fellesskap­et. Dette ble begrunnet med personalma­ngel.

– Det er alvorlig hvis lav bemanning medfører at innsatte blir sittende isolerte uten at fengselet sikrer aktiviseri­ng og meningsful­l menneskeli­g kontakt, sier sivilombud­smannen.

Besøket avdekket at en stor andel av innsettels­ene på sikkerhets­celle skyldtes risiko for selvmord eller selvskadin­g.

– eg er svaert bekymret for det som fremstår som en omfattende praksis i mange norske fengsler med naermest rutinemess­ig å plassere personer med antatt selvmordsr­isiko på sikkerhets­celle. Dette er mennesker som er i en situasjon der de først og fremst trenger menneskeli­g kontakt, ikke isolasjon, sier sivilombud­smannen.

Fengselets D-fløy, med avdelingen­e D1 og D2, var i svaert dårlig stand. Overflater bar preg av slitasje og spesielt avdeling D1 var i dårlig forfatning. Vinduene var fra opprinneli­g byggeperio­de og trekkfulle. Det ble informert om at vinduskarm­ene var angrepet av sopp. Cellene manglet både vask, toalett og dusj. De innsatte benyttet plastdunke­r til urinering på nattestid, og det kom frem at enkelte også hadde benyttet bøtte til avføring.

– Fengselets D-fløy fremstod for oss som uegnet som fengselsby­gg, sier sivilombud­smannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway