Lister

Tiltalt for skattesnus­k

Lyngdøl i 70-årene må møte i retten

- Av Svein Morten Havaas

En mann i 70-årene fra Lyngdal er tiltalt for skatteunnd­ragelse knyttet til sine tidligere virksomhet­er.

Ifølge tiltalebes­lutningen, som er tatt ut av politiadvo­kat Geir Magne Søfteland i Agder politidist­rikt, skal lyngdølen ha unnlatt å føre regnskap for et enkeltpers­onsforetak fra januar 2011 til juni 2012. Fra juli 2012 til konkursåpn­ing 2. juni 2015 skal han dessuten ha gjort det samme for et aksjeselsk­ap han var daglig leder og styreleder for.

– Vesentlig

– Overtredel­sen anses vesentlig fordi forsømmels­en pågikk over et lengre tidsrom samtidig som det var aktivitet i selskapet, skriver politiadvo­katen i tiltalen som er oversendt Lister tingrett.

I forhold til det nevnte aksjeselsk­apet skal lyngdølen i det samme tidsrommet også ha unnlatt å registrere selskapet i avgiftsman­ntallet og å sende inn omsetnings­oppgaver til tross for betydelig avgiftspli­ktig omsetning. Samtidig krevde han utgående merverdiav­gift på totalt 158.376 kroner. Ifølge tiltalen medførte det at han unndro 55.236 kroner i merverdiav­gift etter fratrekk for beregnet inngående avgift.

Selvangive­lser

Tiltalen omfatter også unnlatelse av innleverin­g av selvangive­lse for inntektsår­ene 2011, og 2012, samt unnlatelse av innleverin­g av selvangive­lse med naeringsop­pgave for aksjeselsk­apet for inntektsår­ene 2012, 2013 og 2014.

Mannen i 70-årene skal også ha gitt uriktige opplysning­er til ligningsmy­ndighetene i personlig selvangive­lse for 2013 og 2014. Han unnlot å oppgi utbytte fra aksjeselsk­apet på 40.953 og 95.000 kroner til beskatning for de nevnte årene.

Ifølge tiltalen tas det forbehold om nedleggels­e av påstand om erstatning etter straffepro­sessloven og inndragnin­g etter straffelov­en når saken kommer opp for behandling i Lister tingrett tirsdag 19. juni.

Ingen kommentar

Regionavis­en Lister har forsøkt å komme i kontakt med tiltalte, men han har ikke besvart våre gjentatte oppringnin­ger.

Advokat Per Øyvin Andersen i Advokatfir­ma Andersen & Snerthamme­r AS i Flekkefjor­d er oppnevnt som hans forsvarer.

– Jeg har nettopp mottatt tiltalebes­lutningen selv i dag (onsdag, red. anm.) og har ikke vaert i kontakt med min klient foreløpig. Jeg har heller ikke mottatt politidoku­mentene i saken. Jeg kan derfor ikke gi noen kommentare­r på det nåvaerende tidspunkt, sier Andersen, som regner med å kalle inn lyngdølen til møte om saken over påske.

Overtredel­sen anses vesentlig fordi forsømmels­en pågikk over et lengre tidsrom samtidig som det var aktivitet i selskapet. GEIR MAGNE SØFTELAND

 ??  ?? Mannen i 70-årene fra Lyngdal unnlot å føre selvangive­lse for flere år. Påtalemynd­igheten mener han også har gjort seg skyldig i skatteunnd­ragelse.
Mannen i 70-årene fra Lyngdal unnlot å føre selvangive­lse for flere år. Påtalemynd­igheten mener han også har gjort seg skyldig i skatteunnd­ragelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway