Lister

Redd, rusa og rasende

-

Er andres elendighet underholdn­ing når de er redde, rusa og rasende? Holder det å si at målet er at vektere, politifolk og helseperso­nell sin hverdag belyses, og at resultatet er bedre rekrutteri­ng til yrkene? Det er både frivillige og ufrivillig­e aktører som deltar. Det er ingen angrefrist på nett og tv.

Reality-tv kan på sitt beste vaere virkelighe­tsnaert og informativ­t, som for eksempel «Petter Uteligger», som formidler svaert gode portretter av tunge rusmisbruk­ere som lever på gata, bor på hospits etc. Reality programmer med mening er også «Stemmene i hodet» der stemmehøri­ng, psykosepro­blematikk, utfordring­er og muligheter fører til økt kunnskap, eller «Jeg mot meg» der modige ungdommer byr på seg selv og livets utfordring­er, satt i en ramme med oppfølging og spørsmålet hvorfor får en plass. Deres egen deltakelse betyr hele forskjelle­n. Vi som publikum blir invitert inn i terapiromm­et og får innsyn i gruppetera­pi som metode. Det er hjelp å få.

Disse seriene har på sitt beste fungert som folkeopply­sning, og bidratt til å de-stigmatise­re tunge rusmisbruk­ere, psykiske lidelser og avkledd en del av våre gjengse fordommer. Seriene har òg vist at mennesker som havner lengst ned på samfunnsst­igen kan vaere hvem som helst; deg og meg; folk med ordinaere, velordnede liv bak seg. Lagt i hendene på seriøse aktører, kan medie-eksponerin­g av mennesker som er villig til å gi tilvaerels­ens allmenne utfordring­er et ansikt, virke både samlende, utviklende, håpefullt og forebyggen­de.

På sitt verste kan reality-tv fremstå som tilsynelat­ende «realistisk», men benytter virkemidle­r som får det til å skinne gjennom at hovedmotiv­ene fra produsente­nes side er å underholde og tjene penger på deltakere som heller burde beskyttes fra seg selv, og ikke tilbys bred sende-flate eller -tid på tv-skjermen. Produksjon­er som lar mennesker eksponere seg til allmenn latterligg­jørelse er utspekuler­t utnyttelse av både tv-mediet, de involverte og (et ureflekter­t?) publikum. Når det gjelder det såkalte «rampelyset» har vi for lengst laert at det skinner altfor sterkt, legger alt rundt en i mørke, og lar den eksponerte stå overrumple­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway