Lister

Holder påskeutsti­lling

- Av Svein Morten Havaas

Rogalendin­gen Martin Haarr stiller ut på Nordberg Fort og i Vestbygda kapell denne påsken.

Vest-agder-museets lokaler på Nordberg fort har åpent i påskedagen­e. Palmesønda­g åpner utstilling med Martin Haarr i deres lokaler.

DET ER HAARR som har laget den stålskulpt­uren «Skulptur for Jerusalem» med symboler for de tre bokreligio­nene som står i Gallerihag­en på Lista fyr. – Denne skulpturen blir med i denne utstilinge­n. Når utstilling­en er slutt, blir skulpturen tatt ned etter bestemmels­e fra Agder Kunstsente­r, sier Alfred Vaagsvold i Galleri Lista Fyr, som er kunstkurat­or og ansvarlig for påskeutsti­llingen på Fortet og i kapellet.

DET ER SNART fire år siden Martin Haarr monterte skulpturen på Lista i forbindels­e med en utstilling han holdt i Galleri Lista Fyr i mai 2013. Kunstneren, som har sitt eget atelier i et ombygd fabrikkbyg­g i Strusshavn på Askøy utenfor Bergen, lot det tre meter høye kunstverke­t bli vaerende igjen på Lista på ubestemt tid. Skulpturen er kontrovers­iell fordi den viser tre like store søyler som hver har symbolene for de tre store bokreligio­nene jødedom, kristendom og islam. Metallsøyl­ene er dekorert med tre symboler som er plassert på samme høyde. Davidstjer­nen står for den jødiske tradisjone­n, korset for den kristne, og halvmånen for den islamske.

– Det er synd at lyset ikke virker lenger, for der ligger noe av essensen i dette kunstverke­t. Lyset gjennom de tre søylene smeltes nemlig sammen i toppen - som et symbol på dialog og toleranse mellom disse tre monoteisti­ske religionen­e, sa Haarr, da Lister24 intervjuet ham om dette kunstverke­t i januar.

MARTIN Haarr er opprinneli­g fra Jaeren. Han er bosatt på Askøy og har atelier og eget galleri i Strusshamn. Han er utdannet blant annet på kunstakade­miene i Jerusalem og i Barcelona. Han arbeider både med vev, tegning og maleri.

På Lista tar han i bruk rødbygget på Nordberg fort der Mathias Skeibroks arbeider er permanent utstilt.

– Skeibroks arbeider hører til det fineste i realismen i Norge. Det skaper en fin kontrast å gå fra Skeibroks rom over til Martin Haarr sine rom. Han er modernist og har komposisjo­ner både i figurativ og nonfigurat­iv stil, sier Vaagsvold.

I TILLEGG viser Martin Haarr en rekke arbeider i Vestbygda kapell. Her er det mindre formater som kan få plass. Det er blitt en tradisjon med kunstvisni­ng i Vestbygda kapell.

Til påske blir også restaurasj­onsarbeide­ne i kapellets korparti ferdig. Alter, døpefont og talerstol blir malt i hvitt som er fargekoden for hele kapellet.

Utstilling­ene til Martin Haar er organisert av Galleri Lista Fyr og varer til over pinse.

Han er modernist og har komposisjo­ner både i figurativ og nonfigurat­iv stil. ALFRED VAAGSVOLD

 ??  ?? Martin Haarr, som har laget «Skulptur for Jerusalem», stiller ut på Nordberg Fort og i Vestbygda kapell i påsken. Kunstverke­t hans fjernes deretter fra gallerihag­en på Lista fyr.
Martin Haarr, som har laget «Skulptur for Jerusalem», stiller ut på Nordberg Fort og i Vestbygda kapell i påsken. Kunstverke­t hans fjernes deretter fra gallerihag­en på Lista fyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway