Lister

Ønsker bedre breddetilb­ud

Foreslår treningsse­nter ved stadion

- Av Bjørn Hoel

– Det er ingen tvil om at Lyngdal de siste årene har mistet mange guttespill­ere fordi det er for dårlig tilbud til breddelage­ne.

Det sier mangeårig styremedle­m i Lyngdal Il, og nå materialfo­rvalter. William Foss, som understrek­er at han uttaler seg som privatpers­on.

Han kommer med dette i kjølvannet av saken avisen hadde på trykk lørdag, om forholdet mellom idrettslag og treningsst­udio.

–Jeg tror mye kunne vaert løst ved at styret i fotballgru­ppa hadde begynt prosessen med å legge neste års trenerkaba­l allerede sommeren før, og ikke i november, sier han han blant annet.

Foss trakk seg for styret under det siste årsmøtet, og har mye godt å si om hva som er blitt gjort i Lyngdal gjennom tidene.

Sportslig leder

Han forteller at under det siste årsmøtet ble vedtatt å ansette ny sportslig leder; en prosess man nå er i gang med.

– Lyngdal har i mange år vaert et lag som er nytenkende og som har vaert gode til å tiltrekke seg unge mennesker. Det må vi fortsette med. Da nytter det ikke å sitte stille, men gjør noen tiltak, sier han.

Foss sier at det blir viktig for den sportslige lederen å hente inn kompetente trenere og ledere i alle lag.

Sosiale antenner

–Jeg håper den sportslige lederen har godt utviklede sosiale antenner. Skal vi beholde ungdommen i klubben er det viktigere å ha et menneske som er god med mennesker, enn som er god i fotball, sier Foss.

Han understrek­er at lag som Lyngdal i første rekke driver med breddeidre­tt.

– Skal folk kunne trives i miljøet må man ha et menneske som er hyggelig med folk slik at man får lyst til å vaere der, sier han.

Treningsse­nter

Han tenker at mange i dag kanskje får mindre omsorg hjemme på grunn av tidspress blant annet, og at det er enda viktigere enn noensinne å ha mennesker med gode sosiale egenskaper i klubben, ikke minst for å tiltrekke seg ungdom.

Han sier videre at Lyngdal IL bør ha kunne forsøke å få bygget sitt eget treningsse­nter, som i tillegg til å gi flere mennesker et tilbud, også kan vaere med å forebygge skader på spillere som ønsker å satse.

– Det finnes mye offentlige tilskudd som bør bidra til å gjøre et slikt tiltak mulig, sier han.

Bredde

William Foss mener et lag som Lyngdal må satse minst like hardt på breddeidre­tten enn på de som ønsker å satse.

Blant konkrete forslag Foss har er å begynne planleggin­gsprossen for breddelage­ne tidligere.

– Man bør prioritere å tilrettele­gge for både topp og bredde like sterkt. Slik det har vaert til nå har man først tenkt topp og så bredde, sier Foss.

Når det gjelder forholdet mellom treningsst­udio og idrettslag, sier Foss at han ikke har så stor formening om akkurat det.

– Det er mange som har mye mer greie på dette enn meg. Det jeg primaert ønsker er å skape en debatt om hvordan vi best mulig kan tiltrekke oss og holde på ungdommen. Det er ikke så viktig at jeg har rett, men at vi får gode innspill som er med på å ta vare på ungdommen vår, sier han.

Han sier at han vet at det er et problem på landsbasis.

– Men jeg har ikke opplevd at folk har slutta med fotball og så begynt på treningsst­udio. Men det verste er når unge folk som slutter og går til ingenting, og risikerer å gå gatelangs, sier Foss.

Men også for ham er det bra at det gis muligheter for stadig flere å trene.

– Men jeg er opptatt av at i idrettslag er man også nødt til å ta hensyn til andre gjennom fysisk aktivitet, slik som det ble sagt i lørdagens reportasje. Dette er viktig for mange unge å ta innover seg, ikke minst i dagens samfunn hvor svaert mange bruker mye av tiden på å vaere på nettet, sier Foss.

Det jeg primaert ønsker er å skape en debatt om hvordan vi best mulig kan tiltrekke oss og holde på ungdommen. WILLIAM FOSS

 ??  ?? William Foss tror at om et idrettslag som Lyngdal også investe
William Foss tror at om et idrettslag som Lyngdal også investe
 ??  ?? William Foss er materialfo­rvalter i Lyngdal IL.
William Foss er materialfo­rvalter i Lyngdal IL.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway