Lister

Spiser du opp maten i påska?

- Hanne Johansen, Too Good To Go

I påska kjøper nordmenn dobbelt så mange egg som ellers i året – rundt 30 millioner egg vil forsvinne fra butikkhyll­ene før påskedagen­e i følge Virke. Salget av bacon, appelsiner og grillpølse­r skyter også i vaeret i disse dager. Men blir alt spist opp?

I Norge kaster vi gjennomsni­ttlig 42 kilo mat hver i året. Det store matsvinnet er ikke bare et samfunnspr­oblem, men også et enormt miljøprobl­em. Matsvinnet vårt har i følge Framtiden i våre hender et klimafotav­trykk som tilsvarer det årlige utslippet fra 437.000 personbile­r, inneholder nok kalorier til å mette 785.000 mennesker og fører til at vi kaster bort arealer tilsvarend­e 20 prosent av Norges samlede jordbruksa­real.

Vi håper derfor at mange vier dette en ekstra tanke når storhandel­en før påske unnagjøres. Hvis man ikke kommer til å spise dobbelt så mange egg som ellers, er det helt innafor å heller ikke kjøpe dobbelt så mange egg som ellers – selv om det er påske.

Hvis uhellet allikevel skulle vaere ute og man har kjøpt mer enn man klarer å spise: Husk at egg som regel holder seg mye lenger enn «best før»-datoen, noe flere eggproduse­nter nå har begynt å skrive på kartongene. Bacon og pølser kan fryses, og appelsiner kan brukes i kake, lages syltetøy eller juice av eller deles ut på jobb.

Hvis vi alle blir litt flinkere til å ikke kjøpe mer mat enn vi spiser, bruke fryseren aktivt, vaere kreative med overskudds­maten og bruke sansene før vi kaster når mat har gått ut på dato vil det til sammen ha en stor effekt for miljøet!

Husk også at du kan redde overskudds­mat fra over 800 spisestede­r over hele landet denne påska gjennom Too Good To Go-appen –og bidra ytterliger­e i kampen mot matsvinn!

God påske!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway