Lister

Til felles kamp mot svart arbeid

- Bente Stein Mathisen, stortingsr­epresentan­t for Høyre

Regjeringe­n har tatt opp kampen mot svart arbeid. Å kutte moms er kriminelt. Vi må alle bidra til et hvitt arbeidsmar­ked! Nylig kunne vi lese at firmaet «Moderne Byggfornye­lse AS» måtte legge ned, fordi kundene uteble. Lederen for virksomhet­en sa at han syntes det var trist å vaere vitne til at seriøse, lokale håndverksb­edrifter ble utkonkurre­rt av de useriøse.

Det er alvorlig at så mange sier «Ja, takk» til arbeid og tjenester uten skatt. De som kjøper svarte tjenester bidrar til at useriøse og kriminelle firmaer har et marked å boltre seg i. Slagsiden er et brutaliser­t arbeidsliv og underbetal­te arbeidere. I tillegg mister staten flere milliarder i skatteinnt­ekter hvert år. Inntekter som burde gått til skole, veier og helse.

I samarbeid med partene i arbeidsliv­et ble det utarbeidet en strategi mot arbeidsliv­skriminali­tet i 2015. Det har blitt etablert 7 samlokalis­erte arbeidskri­msentre i de største byene. Der jobber Politiet, Skatteetat­en, Nav og Arbeidstil­synet sammen for å bekjempe arbeidsliv­skriminali­tet. Medarbeide­re fra de ulike etatene gjennomfør­er felles tilsyn, gir veiledning og kontroller­er utvalgte bransjer. Dette tiltaket har gitt gode resultater, men mer må gjøres!

I den nye regjerings­plattforme­n til Høyre, Frp og Venstre er bekjempels­e av svart arbeid og arbeidsliv­skriminali­tet satt høyt på dagsorden. I regjering skal vi videreutvi­kle trepartssa­marbeidet i utsatte bransjer, vurdere begrensnin­ger i adgang til innleie av arbeidskra­ft og styrke Arbeidstil­synet. Regjeringe­n vil også gjennomgå strafferam­mene og lovverket og effektivis­ere inndragnin­g for å bekjempe arbeidsliv­skriminali­teten.

NHO og NHOS landsforen­inger har fremmet seks hovedtilta­k mot svart arbeid og arbeidsliv­skriminali­tet. De peker blant annet på at private må ta et større ansvar i å kjøpe hvitt og ikke svart. Kompetanse­n om seriøst arbeidsliv må økes hos både offentlige innkjøpere i stat og kommune og hos private innkjøpere. Det handler om verdier og holdninger! Det handler om å ta de rette valgene!

Skal vi lykkes må det ikke lenger vaere et marked for useriøse bedrifter. Som forbrukere må hver og en ta ansvar, kjøpe hvitt og takke nei til svarte tjenester. De som står i valget mellom hvitt og svart, bør huske det gamle ordtaket: «Heleren er ikke bedre enn stjeleren.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway