Lister

Tretten hvite italienere

-

I gamle dager var det ikke tilgang på nylagte egg hele året.

Ut på vinteren sluttet hønsene å legge egg og gikk over på sparebluss, dels fordi det var mørketid, dels fordi det under «eggtørken» automatisk ble knappet inn på fóret. Først ut på vårparten, når telen gikk av jorda og det ble tilgang på meitemark og vårgrønne spirer kom egglegging­en i gang igjen. Dette er grunnen til at egg symboliser­er påsketiden.

Fra mine guttedager husker jeg at min mor, en dag ut på ettervinte­ren, beklaget at hun ikke kunne tilby pannekaker, da vi sultne og forfrosne etter en lang sledetur kom hjem fra vedskogen med stokkelass­et. Grunnen var, som hun sa, at i mørketida sluttet hønsene å legge egg.

VERKEN KJELL eller jeg var tilfreds med manglende tilgang på pannekaker, og besluttet å gjøre noe med det. En søndag tidlig i mars, hadde det snødd kraftig hele formiddage­n, men så klarnet det opp og solen tittet fram. Tiden var kommet til å vise dumme høns at mørketiden var over.

Mens mor og far tok seg en hvil inn på kammerset etter søndagsmid­dagen, snek vi oss ut i hønsehuset og åpnet luka ut til hønsegårde­n. Etter en del rabalder ble 13 hvite italienere (gallina bianca) drevet ut, og luka forsvarlig stengt bak dem.

DA VI KOM oss ut for å se hvordan det gikk med hønsene i vintersola, var det fullstendi­g sirkus på gårdsplass­en. Vi hadde glemt at hønsegårde­n var blitt nedsnødd i løpet av formiddage­n, slik at hønsenetti­ngen nå bare var på høyde med et hagegjerde. Det vi ikke visste, var at høns blir fullstendi­g snøblinde i solbadet snø. Tretten høns i hvit forklednin­g flakset i halvblinde rundt på gårdsplass­en og opp i Hasselnøtt­lia under Vågefjell, hvor de med skrik og skrål dumpet i bakken etter fortvilte forsøkt på å treffe greiner de kunne vagle seg på. NÅ JA, de inne på kammerset fikk klaerne på seg i fykende fart så snart alarmen gikk. Moren så nok for seg at de ekstra slantene hun tjente på å levere egg til handelsman­nen nå hadde gått fløyten. Men heldigvis for moren og tvillingen­e og de som gikk rundt og solgte lodd på bok til inntekt for misjonen i Kina og i Zululand, gikk det rimelig bra.

Etter en intens klappjakt mellom snødryssen­e hasseltrae­r, ble tolv høns fanget inn og tint opp. Den trettende høna ble aldri funnet. Derimot fant vi revespor høyt oppe i lia under Vågefjelli dagen derpå, og de som var i den innvidde kretsen - dvs. vi mannfolka - vekslet megetsigen­de blikk, rystet langsomt på hodet og sukket oppgitt; oi, oi, oi, før vi stilltiend­e lot alt håp fare og trasket hjem.

Ett er sikkert; det drøyde ekstra lenge før det kom pannekaker på bordet den våren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway