Lister

Press og gråsoner

-

ISom en enkel leveregel er det mer betryggend­e med to par øyne enn med ett par når søknader skal avgjøres.

en landsdekke­nde undersøkel­se for KS svarer 25 prosent av de kommunale enhetslede­rne at de har blitt utsatt for press om favoriseri­ng. Eksempelvi­s fra en utbygger som gjerne vil ha en rask og positiv behandling av byggesøkna­den sin. 17 prosent har opplevd ulike former for press om å ta snarveier i regelverke­t, og ytterliger­e 14 prosent kjenner tilfeller av press for å misbruke offentlige midler. Over hele linjen finnes det trolig noen glidende overganger mellom press og fristelser. Men skalaen slutter ikke der. Noen vil alltid mene at vennetjene­ster er et penere ord enn korrupsjon og noe annet enn bestikkels­er. Grå soner er nok mer utbredt enn brune konvolutte­r i kommune-norge.

I små kommuner med mange tette nettverk og naere relasjoner kan det vaere krevende nok å vokte grensen mot det folk kan oppfatte som gråsoner. Men lovverket gir ikke så mye rom for tvil. Et eksempel som er blitt en gjenganger, gjelder en vedstabel i bytte mot en søknad som egentlig ikke skulle ha vaert innvilget. Sånt kan saktens vaere mer naerliggen­de når søkeren og saksbehand­leren både er naboer, svogere og trenere på samme guttelag. De fleste store og mest alvorlige korrupsjon­ssakene er imidlertid avdekket i noen av landets største kommuner.

siden egne korrupsjon­sbestemmel­ser ble innført i straffelov­en for 15 år siden, er noen titalls kommuneans­atte blitt dømt. Korrupsjon­seksperter snakker gjerne om toppen av isfjellet i den forbindels­e, en oppfatning med støtte i befolkning­en. I den siste innbyggeru­ndersøkels­en fra Direktorat­et for forvaltnin­g og ikt (Difi), mener halvparten at det foregår korrupsjon i kommunene, en klar økning fra tidligere målinger. Samtidig har Norge rykket noen plasser i feil retning på den internasjo­nale korrupsjon­stabellen.

Bekymringe­n er til stede også i den siste risikovurd­eringen fra Økokrim, der det poengteres at korrupsjon bryter ned tilliten til samfunnet og på sikt undergrave­r demokratie­t og velferdssa­mfunnet. Hver kommune, uansett størrelse, bør ta Ks-undersøkel­sen som en påminnelse om å sjekke saksrutine­r og internkont­roll, etikkregle­r og åpenhetspr­aksis. Og som en enkel leveregel er det mer betryggend­e med to par øyne enn med ett par når søknader skal avgjøres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway