Lister

Stor streikefar­e i lokale bedrifter

- Av Torrey Enoksen

Flere hundre arbeidstak­ere i privat sektor i Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjor­d kan bli tatt ut i streik søndag.

Det viser oversikten som LO og YS har overlevert til Riksmekler­en. Totalt vil naermere 35.000 arbeidstak­ere over hele landet bli tatt ut i streik dersom LO og NHO ikke blir enige om en ny hovedavtal­e.

Lokalt vil de ansatte ved verkstedbe­driften Mhwirth i Lyngdal, elektrokje­miske bedriften Eramet Kvinesdal, Agder Energi Nett og Agder Energi Vannkraft AS i Lyngdal bli tatt ut dersom det blir brudd i forhandlin­gene. I tillegg kan de ansatte ved Halvorsen Offshore på Feda i Kvinesdal, samt de ansatte ved AMV i Flekkefjor­d bli tatt ut i streik.

I tillegg er det varslet at frisører som er tilknyttet kjeder, ansatte på ferjer og busselskap­er rundt de større byene, og ansatte innen transport av mat- og drikkevare­r, kan bli tatt ut i en eventuell streik. Også mediebedri­fter kan bli rammet av streiken.

Innen klokken 24.00 lørdag kveld må partene i arbeidsliv­et bli enige om en ny hovedavtal­e.

Sjansene for at blir streik i privat sektor fra søndag blir ansett for å vaere ganske stor. Årsaken til dette er at det ligger flere prinsipiel­le saker på bordet.

Partene skal bli enige om nye rammer for Avtalefest­et pensjon og Obligatori­sk tjenestepe­nsjon, i tillegg til lønn.

I tillegg er det stor streikefar­e knyttet til reise-, kost og losji, men det vil bare ramme industrien.

Dersom det skulle bli konflikt, kan omfanget av streiken bli trappet opp.

NHO har informert sine medlemsbed­rifter om adgangen til å permittere ansatte under konflikten. Arbeidstak­ere som ikke er omfattet av konflikten skal fortsette å arbeide.

 ??  ?? Mhwirth i Lyngdal er en av bedriftene hvor de ansatte har mottatt varsel om at de kan bli tatt ut i streik fra søndag dersom LO og NHO ikke blir enige om en ny hovedavtal­e.
Mhwirth i Lyngdal er en av bedriftene hvor de ansatte har mottatt varsel om at de kan bli tatt ut i streik fra søndag dersom LO og NHO ikke blir enige om en ny hovedavtal­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway