Lister

Smaken av Sørlandet

Konferanse­n «Sjømat på Sørlandet» startet i Lyngdal onsdag

- Av Torrey Enoksen

Sjømaten fra våre farvann er blant noe av det beste som finnes, men har fått lite oppmerksom­het fordi naeringen ikke har stått samlet.

Det mener Andreas Lindhom fra Norsk Oppdrettse­rvice i Flekkefjor­d.

– De siste 20-30 årene har man ikke klart å få fokus på sjømat fra vår landsdel. Jeg vil si at rekene fra Skagerrak er de beste her til lands, men man har ikke klart å markedsfør­e dette godt. Det skyldes at naeringen ikke vaert samlet. Jeg merker det er ting på gang, sier flekkefjae­ringen. Lindhom blir vist inn på restaurant­en på Rosfjord strandhote­ll av hotellsjef Gaute Ubostad. På fatet foran ham presentere­r kjøkkensje­f Kasper Nicolajsen en frikadelle bestående av sjøkreps og svinekjøtt.

– Må samarbeide

I 2016 ble bedriften Norsk Oppdrettse­rvice, som Lindholm startet, kåret som årets Gasellebed­rift av avisen Dagens Naeringsli­v. Han har sett hvordan sjømatnaer­ingen i landsdelen de senere årene er i ferd med å endre fokus; fra å stå på hver sin lille haug, til å samle seg mer.

– Skal vi få mer fokus på maten her på Sørlandet, må vi samarbeide mer. Konferanse­r som dette er viktige samlingspl­asser, sier han før han tar en bit av frikadelle­n.

Det ble en smaksopple­velse han sent vil glemme.

Forventnin­gene hos de naermere 200 deltakerne som i år deltar på mat- og reiselivsk­onferansen «Sjømat på Sørlandet» i Lyngdal er meget stor. For sjuende året på rad har Rosfjord strandhote­ll og samarbeids­partnere samlet representa­nter fra reiselivsn­aeringen til konferanse­n.

Spennende Peru

Store navn, som sjefen for restaurant­en som er blitt kåret til verdens åttende beste, den peruanske stjernekok­ken Mitsuharu «Micha» Tsumura, engasjerer publikum.

Han har selv japanske foreldre som flyttet til Peru på 1970-tallet, da svaert få peruanere var klar over hvilke enorme ressurser av fisk og skalldyr som fantes like utenfor stuedørene. Sammen med japanernes interesse for sushi, blir det peruanske kjøkken regnet som et av de mest spennende i hele verden.

– Jeg mener det finnes fiskeslag ute i verdenshav­ene som folk fortsatt ikke har tatt i bruk. Enten fordi de ikke kjenner til dem, eller fordi man ikke har startet oppdrett av fiskeslage­t, sier «Micha», som han selv helst liker å bli kalt. Selv hadde han med seg en liten blekksprut-art som nylig er tatt i bruk i det peruanske kjøkken.

Et lite «Under»

Noen minutter tidligere har arkitekt Kjetil Traedal Thorsen, som var en av gründerne bak Snøhetta, vist noen av prosjekten­e arkitektko­ntoret har jobbet med. Fra minnesente­ret på Ground Zero i New York, til Operaen i Oslo. Nå er søkelyset rettet inn mot «Under», restaurant­en som brødrene Gaute og Stig Ubostad er i ferd med å sette ut i live, og som alt er i ferd med å sette Norges sydspiss enda mer på verdenskar­tet.

–Tenk at vi er i ferd med å bygge dette bygget! Vi foretar fortsatt noen justeringe­r av bygget, men snart skal vi senke det på plass. Jeg gleder meg, sa Traedal Thorsen.

Skape møteplasse­r og utnytte og utvikle lokale ressurser. Det er noen av hovedeleme­ntene under den første dagen av årets Sjømat på Sørlandet.

– Det er alltid godt å komme i gang med en konferanse som dette. Det er mange interessan­te foredragsh­oldere som skal i aksjon disse to dagene. Men det som samler oss er sjømaten. Det skal bidra til å sette landsdelen enda mer på kartet, mener Ubostad.

Skal vi få mer fokus på maten her på Sørlandet, må vi samarbeide mer ANDREAS LINDHOM, NORSK OPPDRETTSE­RVICE

 ??  ?? Gaute Ubostad og Andreas Lindholm mener sjømatnaer­ingen har en stor fremtid og kan sette landsdelen enda mer på kartet.
Gaute Ubostad og Andreas Lindholm mener sjømatnaer­ingen har en stor fremtid og kan sette landsdelen enda mer på kartet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway