Lister

Kart røper kabler

Farsunds ordfører er bekymret for infrastruk­turen

- Av Karl Birger Saelør

Plassering­en til undersjøis­ke datakabler, rørledning­er og strømkable­r ligger åpent ute på nett. Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen mener det er bekymrings­fullt.

Ifølge nettstedet aldrimer.no publiserte Kartverket 14. november i fjor nye kart med mer detaljert informasjo­n enn tidligere.

Kartbasen er åpent tilgjengel­ig via portalen Geonorge. no. Også Kystverket har lagt ut samme type informasjo­n, blant annet om strømkable­r, på nettstedet Kystinfo.

Hvem som helst kan gå inn i portalene, og få opp informasjo­n om infrastruk­tur som har stor betydning for Norge, både militaert og sivilt.

Bekymret

– Jeg har vaert delvis klar over dette, og det er klart det er bekymrings­fullt. Dette er resultatet av å vaere et knutepunkt både for el- og dataforbin­delser mot kontinente­t. Sårbarhete­n er økende, og det gjelder også Lister som terrormål, sier Arnt Abrahamsen.

De nye kartene gir spesifikk informasjo­n om beliggenhe­t. Mye av informasjo­nen har riktignok vaert ute lenge, men nye nettløsnin­ger gjør at tilgjengel­igheten er betydelig enklere og informasjo­nen langt mer presis enn tidligere.

– Økende tilgjengel­ighet er selvfølgel­ig noe vi tenker på med alle de planer som finnes, og der vår kommune og region er sentral. Vi har tillit til de som vurderer sikkerhet og terrorfare, men det er viktig at vi følger godt med i utviklinge­n, sier Farsund-ordføreren.

Han poengterer at hele Listerregi­onen er utsatt. Vi har kraftkable­r ut Fedafjorde­n, ut fra Vollesfjor­den ved Flekkefjor­d og fra Lundevågen.

– Uheldig

– Vi har ikke sett spesielt på denne informasjo­nen så langt. Generelt er det svaert uheldig å publisere sensitiv informasjo­n. Å publisere gradert informasjo­n er ulovlig, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Mona Strøm Arnøy til aldrimer.no

Forsker Roald Gjelsten ved Institutt for forsvarsst­udier (IFS) og forsvarsek­spert Jacob Børresen er begge kritiske til at opplysning­ene i dag ligger så åpent tilgjengel­ig.

Også seksjonssj­ef Rune Kanck i Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (Nkom) frykter at økt tilgjengel­ighet av denne type opplysning­er øker risikoen for sabotasje.

Vi har tillit til de som vurderer sikkerhet og terrorfare, men det er viktig at vi følger godt med i utviklinge­n. ARNT ABRAHAMSEN

 ??  ?? De første meterne av Nordlinkka­belen ble lagt på sjøbunnen i Vollesfjor­d i Flekkefjor­d i fjor sommer.
De første meterne av Nordlinkka­belen ble lagt på sjøbunnen i Vollesfjor­d i Flekkefjor­d i fjor sommer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway