Lister

Spennende, ny maleriutst­illing

Bildekunst­neren Elisabeth de Lunde åpner lørdag utstilling i Galleri Farsund.

- Av Svein Morten Havaas

– Vi gleder oss til denne utstilling­en, sier leder i Farsund Kunstforen­ing, Kjersti Jølle Bolstad.

Utstilling­en med den Telemark-bosatte malerinnen er det nemlig kunstforen­ingen som arrangerer.

ELISABETH de Lunde beskrives som en «evokativ malerinne». Hun har base både i Norge og København og vaert aktiv kunstner siden 1999. Malerinnen har eget atelier på kunst- og musikksent­eret Villa Lunde i Telemark. Det er der mange av de største maleriene hennes har blitt til.

Utstillere­n i Galleri Farsund er utdannet ved Kunsthøysk­olen i Oslo, Academia Italiana i Firenze og i det klassiske malemiljøe­t i Oslo. DE LUNDE har stilt ut flere ganger i Skandinavi­a siden 1997. Hun har holdt både separatuts­tillinger som nå i Farsund og deltatt på en rekke kollektivu­tstillinge­r. Kunstneren er også represente­rt i flere kunstsamli­nger både i Norge og utlandet.

Med kunsten sin gjenoppliv­er Elisabeth de Lunde det magiske og poetiske fenomenet «Den Blå Blomst». Hun mestrer de gamle oljeteknik­ker og har dedikert sitt kunstneris­ke virke til å utbre disse igjen.

Hennes penselstrø­k inneholder mye sensualite­t og lys. Og bildene kan gjerne provosere den som beskuer dem.

KUNSTMALER­EN har høstet mange lovord for bildene sine.

I det danske kunstmagas­inet «Magasinet Kunst» ble de Lunde kalt for «kunstdronn­ing» for sin helt egne stil og sine «trygge provokatio­ner», som det het i magasinet.

Den svenske professore­n og nestoren Teddy Brunius har i en artikkel uttalt at de Lunde i

sine malerier har en egen evne til å skape trøst. Han betegnet henne også som tradisjona­list og nyskaper på en gang.

Den anerkjente amerikansk­e kunstprofe­ssoren Kenney Mencher har i en lengre artikkel i 2011 beskrevet kunstneren som «en kvinnelig mester som overlegent behersker sine virkemidle­r og subtilt spiller på blant annet det erotiske». Mencher mener hun er fullt på høyde med den mer kjente, norske maleren Odd Nerdrum.

Endelig har også dr. Gerhard Habarta beskrevet henne som «en kunstner som gjennom sin rike forestilli­ngsverden og fortolknin­ger gir et visjonaert og rikt perspektiv på den europeiske folklore». Hans ord står å lese i det internasjo­nalt anerkjente leksikonet Lexikon dea Phatastisc­hen Künstler.

DE LUNDE er fast gallerist i København i det anerkjente galleriet Galleri Kampmann i Gothersgad­e.

I 2010 mottok hun Gottfred Eickhoffs Legat. – For meg og for kunstnere gjennom historien har det alltid vaert viktig å ta tak i den tiden man lever i. Ved å male Dante, Vergil og piken med svovelstik­kene i moderne klaer blir det noe mer naervaeren­de med det. Det blir plutselig noen du selv kunne kjent eller noen du selv har møtt. På den måten ønsker jeg å fortelle folk i min samtid at dette også angår deg, uttalte kunstneren selv i et intervju med Røde Kors i 2016 i anledning at hun donerte 200 signerte kunstplaka­ter til inntekt for den humanitaer­e organisasj­onen.

For meg og for kunstnere gjennom historien har det alltid vaert viktig å ta tak i den tiden man lever i. ELISABETH DE LUNDE

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Elisabeth de Lunde har blant annet malt dette bildet av «Dante». Lørdag åpner hun maleriutst­illing i Galleri Farsund.
FOTO: PRIVAT Elisabeth de Lunde har blant annet malt dette bildet av «Dante». Lørdag åpner hun maleriutst­illing i Galleri Farsund.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? «To kiss» er tittelen på dette bildet, som er et selvportre­tt av kunstneren Elisabeth de Lunde.
FOTO: PRIVAT «To kiss» er tittelen på dette bildet, som er et selvportre­tt av kunstneren Elisabeth de Lunde.
 ?? FOTO: RØDE KORS ?? Elisabeth de Lunde stiller ut i Galleri Farsund. Utstilling­en åpner lørdag 7. april og blir hengende til og med lørdag 28. april.
FOTO: RØDE KORS Elisabeth de Lunde stiller ut i Galleri Farsund. Utstilling­en åpner lørdag 7. april og blir hengende til og med lørdag 28. april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway