Lister

Ja til Osx1-retur

Men politikern­e setter vilkår for nytt opphold i Rosfjorden

- Av Torrey Enoksen

Formannska­pet i sier ja til at OSX 1, som forlot Lyngdal havn 9. mars, får komme tilbake. Samtidig er ytterliger­e ett skip på vei inn til opplagspla­ssen.

Dermed ligger det til rette for at skipet, som for tiden seiler utenfor den spanske byen Cadiz ved for Gibraltars­tredet, får komme tilbake til opplagspla­ssen i Lyngdal.

Forutsetni­ngene er klar; det 272 meter lange skipet må koble seg til landstrøm innen 14 dager etter at det har ankommet opplagspla­ssen utenfor Holmsundet innerst i Rosfjorden. Dersom det ikke skjer, kan det få økonomiske konsekvens­er for skipets eiere. Det kan i verste fall bety at skipets eier må betale 375.000 kroner i månedsleie.

Ville øke prisen

Videre setter kommunen, som eier av havnen, nulltolera­nse mot utslipp til sjø og luft. For dette skal skipets eiere betale inntil 125.000 kroner for leie av plassen per måned.

– Prisen på 125.000 kroner er knakende billig. Går vi til Bergen eller Stavanger er det sikkert 200.000 kroner per måned de betaler. Kan vi heller sette prisen til 150.000 kroner og forhandle ut i fra det? spurte Senterpart­iets Karsten Fidjeland, som har over 40 års erfaring fra oljenaerin­gen.

Forslaget om å øke prisen ble avvist.

Ett skip til

Dersom eierne av olje- og gassproduk­sjonsskipe­t godtar Lyngdal havns forutsetni­nger, kan det skape nye utfordring­er før skipet får lagt til.

For de siste månedene har havnesjef Jane Arnesen forhandlet med Dolphin-rederiet. Havnevesen­et og rederiet har inngått avtale om at et rundt 230 meter langt oljeproduk­sjonsskip skal få legge seg til på opplagspla­ssen fra mai av. For dette skal rederiet betale 75.000 kroner i leie per måned.

Etter det regionavis­en Lister har grunn til å forstå, kan det vaere boreskipet Bolette Dolphin som skal legges i opplag i Rosfjorden.

Når regionavis­en spør havnesjefe­n om navnet på skipet, vil hun ikke avsløre dette på nåvaerende tidspunkt. Opplysning­ene på nettsiden til det Fred. Olsen eide Dolphin AS, viser at rederiet har kun to skip. Det ene stemmer med Arnesens opplysning­er om at skipet som er på vei inn er rundt 40 meter kortere enn OSX 1.

Nok landstrøm?

Det som kan bli en av utfordring­ene er om det er nok kapasitet i trafostasj­onen som ble anskaffet da OSX 1 ankom for litt over to år siden. Dagens transforma­torstasjon har en kapasitet på 1000 Amper.

OSX 1 brukte mellom 600 og 700 Amper. Det nye skipet fra Dolphin vil trolig ha et like stort forbruk. Dette betyr igjen at OSX 1 kan måtte vente, eller gå til en annen havn, dersom ikke landstrømk­apasiteten blir bygd ut.

Penger i kassen

Et av spørsmålen­e som ble stilt av Venstres Torunn Tjomsland, er om dette er et spøkelsesk­ip. Hun ønsker ikke at Lyngdal havn skal oppleve det sammen Farsund har fått erfare med «Harrier», som ligger i Spindsfjor­den.

Havnesjef Jane Arnesen opplyste at hun har sendt regningene på opplag og strøm til Rich. Buch som har vaert skipets agent. Rederiet har betalt regningene etter avtale.

Opplagsvir­ksomheten i Lyngdal havn gir penger til havnekasse­n. I 2017 var inntektene fra opplag av skip og borerigger på over 6,5 millioner kroner. Etter at utgiftene var betalt, ble over fire millioner kroner tilfalt havnekasse­n. Dette er inntekter som skal brukes til bygging av ny havnevei til erstatning for dagens Hoggansti.

Prisen på 125.000 kroner er knakende billig. KARSTEN FIDJELAND

 ??  ?? Et samlet formannska­p, her med Torunn Tjomsland (t.h.), Karsten Fidjeland, Kirsti Tønnessen, Roger Abusland og ordfører Jan Kristensen, gikk inn for at OSX 1 skal kunne få bli lagt i opplag i Rosfjorden.
Et samlet formannska­p, her med Torunn Tjomsland (t.h.), Karsten Fidjeland, Kirsti Tønnessen, Roger Abusland og ordfører Jan Kristensen, gikk inn for at OSX 1 skal kunne få bli lagt i opplag i Rosfjorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway