Lister

Nesten 100 på folkemøte

Bekkevold: – Hva vil endre seg med en byplan?

- Av Mona Wikøren

– Det er ikke sant at det ikke er noen plan for sentrum. Farsund sentrum har en byplan, og den oppfattes av de fleste som god.

Det sa Øystein Bekkevold under paneldebat­ten under torsdagens folkemøte i aulaen på Eilert Sundt i Farsund der den såkalte Farøy-planen og et eventuelt behov for en byplan for Farsund sentrum var temaet.

Bekkevold er landskapsa­rkitekt og har vaert Farsund kommunes saksbehand­ler for Farøy-planen. Han ga tydelig uttrykk for at han mener at kommunen har de planene som er nødvendig.

–Hva vil endre seg med en byplan? spurte han.

Bekkevold påpekte at det vil bli behov for omreguleri­nger og dispensasj­oner også om en ny plan skulle komme på plass. Hans innspill bidro til betydelig temperatur i debatten.

Helhetlig byplan

Folkemøtet ble arrangert av Farsund byforening og Farøy vel i samarbeid med nettverket Allgrønn. Gunhild Pedersen, leder av Farsund byforening, opplyste tidligere at hensikten med folkemøtet var å skape interesse og nye tanker om det de ønsker aller mest, nemlig å få en helhetlig og gjennomten­kt byplan for Farsund sentrum.

Regionavis­en Listers redaktør, Sveinung W. Jensen, var ordstyrer.

Innledning­svis hadde Erling Okkenhaug, leder av nettverket Allgrønn, et innlegg om byplanlegg­ing og utbygging i en liten by. Okkenhaug har engasjert seg i lignende saker andre steder på Sørlandet og blir omtalt som «sørlandsre­fseren».

– Det er et problem når det er en stor aktør med mye penger som styrer byutviklin­gen, som er en del av fellesskap­et. Det er mye penger i eiendomsut­vikling, sa Okkenhaug og viste bilder av flere utviklings­prosjekt i andre byer som han betegnet som skrekkekse­mpler.

Han mener prosjektet Farøy Brygge ikke er planlagt for fellesskap­et og poengterte at det er viktig med påvirkning­smulighete­r lenge før en plan går ut på høring.

– Ta på nødbremsen

Gøril Onarheim, som har jobbet med boligprobl­ematikk andre steder, holdt også et engasjert innlegg.

– Jeg har så lyst at noen skal ta på nødbremsen. Hvis man spaserer fra Badehuset og går helt bort til Vesterside­n, så finner man ikke ett lekestativ. Men jeg kan kjøre til døra og kjøpe en is, sa hun og høstet stor applaus.

Hun poengterte at hun ikke utelukker at Farøy kan bli kjempefin etter utbygging.

– Men jeg har lyst at vi skal se byen som mer enn det, for det som det som delvis hogges i stein kan vi ikke så lett ta bort igjen, sa hun.

– Vi har gode verktøy

I debattpane­let var blant andre politiker Jens Viken (Sp). Ordstyrer Jensen spurte om hvorfor politikern­e vedtok Farøyplane­n og ikke kunne vente på en byplan.

– En byplan vel og bra, men vi har gode verktøy. Planer er dessuten kostbart å lage. Planer foreligger allerede, men det søkes om disposisjo­ner. Det kommer hele tiden, sa Viken.

– Men hva haster? Er det akutt bolignød i Farsund? spurte Jensen.

– Hvis det er noe vi kritiseres for, så er det saksbehand­lingstid. Grunnen til at vi ikke vil vente, er at vi ikke kan ha så lang saksbehand­lingstid. Når søknaden kommer, så må vi ta det opp til vurdering, sa Viken.

 ??  ?? Naermere 100 personer var til stede på torsdagens folkemøte på Eilert Sundt.
Naermere 100 personer var til stede på torsdagens folkemøte på Eilert Sundt.
 ??  ?? Flere politikere var på folkemøtet. Her er Helge Morris Nesheim (Ap) (t.v.) og Jens Viken (Sp).
Flere politikere var på folkemøtet. Her er Helge Morris Nesheim (Ap) (t.v.) og Jens Viken (Sp).
 ??  ?? Øystein Bekkevold mener kommunen har de planene som er nødvendige.
Øystein Bekkevold mener kommunen har de planene som er nødvendige.
 ??  ?? Flere politikere var på folkemøtet. I midten av bildet ser vi varaordfør­er Torrey Skeibrok (KRF).
Flere politikere var på folkemøtet. I midten av bildet ser vi varaordfør­er Torrey Skeibrok (KRF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway