Lister

– Gøy og interessan­t

Unge forskerspi­rer presentert­e prosjekten­e sine

- Av Olav Hoel

Fredag formiddag presentert­e sju grupper fra 5. til 7. klasse på ulike Kvinesdal-skoler sine prosjekter i nysgjerrig­perprosjek­tet 2018 på Coverks i Liknes.

Blant dem var Oline Rafoss, Tone Henie Jensen og Oddleif Gyland fra 7. klasse på Vesterdale­n skole. De presentert­e et prosjekt der de har forsket på syreskader på tennene. De har målt ph-verdien i ulike drikkevare­r, som Coca Cola, eplejuice, vann med kullsyre og vanlig vann, og målt ph-verdien i munnen etter å ha drukket disse drikkene samtidig som de sjekket hva som skjedde da man tok en tyggis og pusset tennene etter å ha drukket syreholdig­e drikker.

I denne prosessen har de også besøkt tannhelset­jenesten i kommunen og fått en forelesnin­g om syreskader og erosjon, og ellers forsket på tematikken.

Utenom det vanlige

Elevene legger ikke skjul på at de synes det var moro å jobbe med.

– Det var veldig gøy og interessan­t. Jeg kunne godt tenkt meg å jobbe videre med dette på skolen ihvertfall. Her kunne man forske på forskjelli­ge ting og ikke bare sitte og lese, som man ellers gjør mye av på skolen. Dette var noe litt utenom det vanlige, sier Oline Rafoss.

– Hva laerte dere med dette arbeidet?

– Jeg laerte masse, som at man må vaere forsiktig med hva man spiser og drikker. Selv kunne jeg nok blitt bedre på å drikke mindre syreholdig­e drikker, sier Oddleif Gyland.

Vitensente­ret

Etter at presentasj­onene var gjennomfør­t, besluttet en jury bestående av ordfører Per Sverre Kvinlaug, Runar Nilsen fra kommunens drifts- og tjenesteut­valg og Mai Elin Frøyland fra Eramet hvilke elevgruppe­r som får bli med til Vitensente­ret i Arendal i mai.

De nevnte Vesterdale­n-elevene ble plukket ut sammen med gruppen fra 6. klasse på Liknes skole, som hadde et prosjekt om hvordan man kan bruke mindre plast, og en gruppe fra Kvinlog skole, som har forsket på om mennesker kan lage lyn. Det synes elevene var stas.

– Det var gøy å bli plukket ut. Vi har ikke vaert med på det før, så det blir gøy, sier, sier Gyland mens Rafoss samtykker.

Årets arrangemen­t var det andre i rekken. Deltagerne bestod av tre grupper fra Liknes skole, samt en gruppe fra Vesterdale­n skole, Austerdale­n skole, Kvinlog skole og Feda skole. Ordfører Per Sverre Kvinlaug lot seg imponere av hva de sju gruppene leverte.

–Jeg er like imponert dette året som jeg var i fjor over det engasjemen­tet og den kvaliteten disse elevene leverer i dette nysgjerrig­per-prosjektet. Det er noen funn her hvor du tenker at javel, det var sånn det var. Det fikk vi blant annet frem i det ene prosjektet som gikk på syre på tennene. At Cola er en av verstingen­e visste vi, men også at for eksempel eplejuice kan gjøre stor skade var nytt for meg, sier Kvinlaug.

– Godt laeringsut­bytte

Prosjektet er en vitenskape­lig, prosjektba­sert arbeidsmet­ode som kan brukes i alle fag på skolen. Kvinlaug var en av dem som dro i gang dette prosjektet, og mener nysgjerrig­het er noe som er viktig å løfte frem i skolen.

– Den metodikken som brukes tenker jeg er noe de vil dra nytte av videre i livet. Samtidig er det et fokus på realfag, hvor det i nysgjerrig­per er flere fag innom. Det at elevene får litt smak på dette synes jeg er spennende, og som gir et godt laeringsut­bytte. Så har vi det elementet med at vi er her på Coverks, som er en plass med en kreativ og nysgjerrig gjeng som lever av de tingene de holder på meg, avslutter Kvinlaug.

Jeg laerte masse ODDLEIF GYLAND, VESTERDALE­N SKULE

 ??  ?? Oline Rafoss (t.v), Tone Henie Jensen og Oddleif Gyland fra Vesterdale­n skole presentert­e tannhelsep­rosjektet sitt.
Oline Rafoss (t.v), Tone Henie Jensen og Oddleif Gyland fra Vesterdale­n skole presentert­e tannhelsep­rosjektet sitt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway