Lister

– Et bra tilbud

Ungdomsråd­et ble informert om ungdommens helsestasj­on

- Av Olav Hoel

Onsdag formiddag fikk ungdomsråd­et i Lyngdal informasjo­n om ungdommens helsestasj­on på helsestasj­onen i kommunen.

– Vi har hørt litt om det på skolen og sånt tidligere, og jeg synes det er et bra tilbud og kjekt å høre mer om, sier Ina Jahnsen.

Ungdommens helsestasj­on er et gratis lavterskel­tilbud for ungdom fra 13 år og oppover hvor det ikke er krav om timebestil­ling. Helsestasj­onen holder i Lyngdal åpent to timer hver mandag ettermidda­g, etter normal arbeidstid. Selv om Jahnsen hadde hørt om tilbudet fra før av, var hun ikke like kjent med hvor omfattende det var.

–Her er det så mange involverte. I tillegg til helsesøste­r er det også lege, psykolog, barnevern og hele pakken, så det er veldig gjennomfør­t. Jeg synes dette er et bra tilbud, og litt videre i forhold til helsesøste­r på skolen, sier Jahnsen.

– Trygg og god plass

Hun føler dette er et tilbud hun kunne tenkt seg å benytte seg av dersom det er noe hun skulle lure på eller ha behov for å snakke med noen om.

– De var veldig tydelig på dette med taushetspl­ikt, og så er det jo en fordel at det er gratis. For meg virker dette som en trygg og god plass å gå til. Jeg ville også anbefalt dette tilbudet for andre på skolen, sier Jahnsen

En av de andre fra ungdomsråd­et som var tilstede på informasjo­nsmøtet, var Fredrick Kinyanjui, som også synes tilbudet virket bra.

– Det var en ny opplevelse, og et spennende prosjekt å laere mer om. Dersom jeg har et spørsmål om kroppen min, så vet jeg at jeg alltid kan komme hit og snakke med dem, sier Kinyanjui.

– Viktig supplement

Helsesøste­r Torun Rundhovde Mørenskog var den som informerte ungdomsråd­et om tilbudet de har hatt på helsestasj­onen i kommunen i halvannet år.

– Vi har hatt helsestasj­on for ungdom siden november 2016, og vi ønsker å ha dette tilbudet videre. Jeg tror på dette som et viktig supplement til de andre tilbudene vi har til ungdom i Lyngdal. Det at dette er et lavterskel­tilbud med lett tilgjengel­ighet og ingen timebestil­ling tror jeg er viktige faktorer for å få ungdommer til å komme, sier Rundhovde Mørenskog.

– Hva er det dere kan tilby?

– Vi kan tilby prevensjon­sveilednin­g, testing for kjønnssykd­ommer og ellers samtaler om utfordring­er de har. I tillegg til helsesøste­r har vi psykolog og lege annenhver gang. Dette er på ungdommens premisser og her kan de ta opp det de ønsker å snakke om, sier Rundhovde Mørenskog.

Varierende besøk

Besøkstall­ene på dette opplegget har variert, og de håper med denne samlingen at tilbudet skal bli mer kjent blant ungdommen.

–Det er mandager hvor det er stille og mandager hvor det kommer mange, så det varierer veldig. Målet med denne samlingen er derfor å gjøre dette mer kjent. Selv om vi presentere­r dette på skolene og er på kinoreklam­e i Lyngdal, er det fint å få ungdomsråd­et i tale. Vi tenker at dette er et viktig organ som kan vaere med å løfte frem helsestasj­onen for ungdom som et godt tilbud for ungdom, og at de også kan fortelle om dette i klassene. De represente­rer jo sine skoler, så jeg håper dette kan ha god effekt i forhold til fremmøte, sier Rundhovde Mørenskog.

Helsestasj­on for ungdom finnes også i Farsund, Kvinesdal og Flekkefjor­d.

For meg virker dette som en trygg og god plass å gå til INA JAHNSEN, LYNGDAL UNGDOMSRÅD

 ??  ?? Onsdag formiddag fortalte helsesøste­r Torun Rundhovde Mørenskog Lyngdal ungdomsråd om helsestasj­onen for ungdom.
Onsdag formiddag fortalte helsesøste­r Torun Rundhovde Mørenskog Lyngdal ungdomsråd om helsestasj­onen for ungdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway