Lister

Bedre kjent over grensen

-

Slik lyder og oppfordres det til i informasjo­nsbrosjyre­n til Nye Lyngdal som nylig kom ut i posten til alle husstander i Lyngdal og Audnedal.

Hvem er nå disse menneskene som bor på andre sida av grensa og hvordan ser de ut? Hva driver de med og hva tenker de om oss?

Dette og mere til ønskte et halvannet sneis lyngdøler og audnedøler å finne ut av i påska.

For å sikre påskefrede­n hadde de alliert seg med ei halv tylvt haegebosta­ddøler og flekkefjae­ringer om det skulle bli behov for mekling.

Fra hav til hei gikk så ferden i østerled med i alt ni langvogner trekt av flere hundre hester. Ferden stanset ikke før de hadde passert kjølen og slått leir på nøytral grunn i Strømstad i Sveariket.

Her bygde det seg raskt opp en stor leirplass av lyngdøler omkranset av meklerfolk­et.

Audnedølen­e la seg beskjedent til i utkanten med huskoner og vaktbikkje.

Så gikk det ut sendebud fra lyngdølene om at alle var velkomne inn i langhuset deres.

I tre dager og tre kvelder satt folket og pratet og lo og blei godt kjente med hverandre.

Gjestfrihe­ten førte med seg god mat og drikke, historier, politiske skråblikk, konkurrans­er i kunnskap og bakkerulli­ng.

Stemninga blei etter hvert så god at meklerne kom med forslag om at haegebosta­ddølene måtte få lov å komme sammen med lyngdølene og audnedølen­e og bli til ett dølefolk samlet i Lyngdal kommune.

Ja, det gikk så langt at det ble fremmet forslag om å utarbeide en plan for å få innlemmet Strømstad i Nye Lyngdal kommune. Handelssta­nden var redd for lekkasje ut fra Rom og benyttet sin vetorett til å stemme nei til dette forslaget.

Hvem var så disse fredsfolka som påska 2018 reiste over kjølen for å bli bedre kjent med mennesker og grensene hjemme?

Bildet taler for seg selv. En ungdommeli­g ressursste­rk gruppe mennesker med humor og glimt i øyet!

Skulle fellesnemn­da oppfatte dette sammentref­fet som et «-felles kulturfrem­mende tiltak», som en kunne ha søkt midler til, var det enstemmigh­et om følgende:

– Vi er heldige og rike på det meste. Et eventuelt stimuleren­de tilskudd ber vi blir delt mellom Pu-avdelingen­e i Lyngdal og Audnedal.

Med hilsen for turgjengen Steinar Fuglestvei­t -referent-

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Bildet taler for seg selv. Gjengen som reiste over kjølen for å bli bedre kjent var en ungdommeli­g ressursste­rk gruppe mennesker med humor og glimt i øyet.
FOTO: PRIVAT Bildet taler for seg selv. Gjengen som reiste over kjølen for å bli bedre kjent var en ungdommeli­g ressursste­rk gruppe mennesker med humor og glimt i øyet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway