Lister

På tide med en timeout på Farøy

-

Den foreslåtte regulering­splanen for Farøy har skapt stor misnøye blant de berørte partene og andre innbyggere i Farsund. Forslagsst­iller, Glastad, har lagt frem et forslag som er lite stedstilpa­sset og baerer preg av liten eller ingen involverin­g fra lokalbefol­kningen.

Nylig har de fått støtte fra «sørlandsre­fseren», Erling Okkenhaug, som ber kommunen ta en «timeout».

Medvirknin­g i arealplanl­egging er hjemlet i plan- og bygningslo­ven, men den definerer verken hva denne medvirknin­gen skal vaere eller hvordan det skal gjøres. Denne konflikten er bare én av mange konflikter som en direkte konsekvens av at forslagsst­illere kan tolke medvirknin­gsbegrepet dit de ønsker. Dette fører til dårlige planer med liten eller ingen medvirknin­g fra lokalbefol­kningen.

Arealplane­r bør utarbeides i samarbeid med befolkning­en og brukerne. Ikke uten dem, noe som dessverre ofte er tilfellet. Da er det ingen som får eierskap til planen eller området. Det er bra at Okkenhaug er koblet inn i den saken, siden forslagsst­iller og kommunen nå får mye uønsket oppmerksom­het rettet mot seg. Det er sjeldent at førstnevnt­e tar dette til etterretni­ng, men vi kan håpe på at kommunen ikke har glemt sin rolle. De skal nemlig forvalte kommunen på vegne av innbyggern­e, ikke forslagsti­llere og utbyggere. Det hender dessverre at kommuner av og til glemmer dette i en travel hverdag.

Spire heier på lokalbefol­kningen som gjerne vil vaere med å påvirke, fremfor å la seg overkjøre. Det er nemlig deres rett. Ikke bare er det hjemlet i nasjonale lover, men det er også vedtatt i FNS baerekraft­smål og the New Urban Agenda. Begge disse nylig vedtatte internasjo­nale styringsdo­kumentene anerkjenne­r viktighete­n av at befolkning­en deltar aktivt i by- og tettstedsu­tvikling, for å sikre en demokratis­k og sosialt rettferdig utvikling.

I den forbindels­e har Spire foreslått at det må utarbeides en forskrift om medvirknin­g i arealplanl­egging som skal stille strengere krav til medvirknin­g i slike prosesser. Vi håper at kommunen tar seg en «timeout» for å vurdere sin egen rolle og hvem sine interesser de faktisk skal forsvare i denne saken. Slik at man kan få en plan med stor grad av medvirknin­g og som er stedstilpa­sset. Da får Farøy en god plan som lokalbefol­kningen har eierskap til. Joakim Gitlestad,

Koordinato­r i Spires byutvalg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway