Lister

Pilegrimer til Feda

- Av Svein Morten Havaas

Pilegrimsv­andringer står i fokus på Huset, Feda førstkomme­nde søndag kveld.

Det er den senere tid blitt en økt oppmerksom­het rundt pilegrimsv­andringer. Dette har røtter langt tilbake – både fra Abraham og disiplene i Bibelen. I middelalde­ren vokste Pilegrimsb­evegelsen sterkt. I den lutherske tradisjon ble dette forbudt og har først i den senere tiden fått sin renessanse. I Norge begynte tankene å formes på 1990-tallet i forhold til Nidarosdom­en som et pilegrimsm­ål.

MARGUN og Einar Pettersen som bor i Stavanger, har nå gjennom flere år vaert involvert i pilegrimsr­eiser og utvikling av ulike opplegg for pilegrimsv­andring. Søndag kveld kommer de til Feda og Huset for å fortelle.

– Margun var sammen med en kollega på den kjente pilegrimsv­andringen på vegen til Santiago de Compostell­a i 2003. Det var da hun oppdaget ulike dimensjone­r ved dette, som gjorde noe med hele hennes livstolkni­ng. Det gav mersmak og hun og Einar dro til Spania året etter på en lignende vandring. Senere har det blitt mange turer både i Spania, England, Israel, Palestina, Taizé, Russland og ikke minst Norge, forteller Anders Mathias Larsen på vegne av Søndagskve­ld på Huset som er arrangemen­tets tittel.

I REGI AV Stavanger bispedømme har Margun Pettersen vaert med å utvikle lokale kirker som reisemål og har også i det siste vaert opptatt av Kystpilegr­imsleia Rogaland – Nidaros. Dette skal sluttføres og offisielt åpnes i juni nå i 2018. Hun skal i sommer også lede en fem dagers vandring fra Egersund til Stavanger Domkirke.

– Vi får altså besøk av noen som ikke bare aktivt har deltatt på ulike vandringer, men som har vaert med å utforme pilegrimsv­andringer lokalt og satt navn på mye av det som er de indre dimensjone­ne i dette, sier Larsen.

KVELDEN vil baere preg av fortelling, bilder, erfaringer. Einar Pettersen, som gjennom et langt liv har vaert en aktiv sanger, saerlig knyttet til Domkirkens guttekor og senere motettkor, skal også bidra med sang.

– Vi tror dette blir en informativ og inspireren­de kveld. Med konkret informasjo­n, vil det også kunne sette mange på sporet av egen pilegrimsv­andring. Det er ikke bare snakk om å gå gitte strekninge­r, men det gir rom for en indre vandring gjennom salmer, tekster og bønner, sier Larsen.

– Etter møtet blir det servert en enkel kveldsmat hvor det også blir rikelig anledning til å utdype og snakke om kveldens inntrykk, legger han til.

Det gir rom for en indre vandring gjennom salmer, tekster og bønner. ANDERS MATHIAS LARSEN

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Pilegrimsv­andringer står i fokus på Søndagskve­ld på Huset søndag 8. april. Bildet er fra en pilegrimsv­andring på Jaeren.
FOTO: PRIVAT Pilegrimsv­andringer står i fokus på Søndagskve­ld på Huset søndag 8. april. Bildet er fra en pilegrimsv­andring på Jaeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway