Lister

God innerst inne

-

Når vårsola skinner, spiser vi sitrus. Ikke appelsin denne gangen, men storebror pomelo.

Bare utseendet er grunn nok til å kjøpe seg en pomelo når man ser den. I jungelen av sitrusfruk­ter dukker denne giganten på størrelse med en håndball opp iblant, som oftest i butikker som selger sørøstasia­tisk mat. Finner man ikke pomelo, kan man med hell også bevege seg over på kjempens fetter – grapefrukt – når man skal lage ukas rett.

POMELOEN har et enormt tykt skall, gult eller grønt, som beskytter fruktkjøtt­et i midten. Pomelokjøt­tet fortjener litt ekstra oppmerksom­het. Det har den artige egenskapen at det er «sprøtt». Veggene mellom båtene er tykke, beske og helt uspiselige. Mens kjøttet kan løses opp i små «poser» med fingrene.

Smaken er ikke så saftig, søt og syrlig som hos for eksempel appelsinen, men mer dempet. Dermed er det perfekt å blande det inn i en kald og frisk salat med masse chili, løk, peanøtter, soya og koriander. Hvitløkste­kte villreker, kjapt pannestekt, er veldig godt i denne pomelosala­ten.

«VILLE» REKER, ja nå har man hørt det også. Man skulle jo tro at de fleste reker svømmer fritt rundt i havet, men det gjør de altså ikke. Scampi, som også kalles kongereker og tigerreker, oppdrettes i vann av meget tvilsom kvalitet i de nedhogde mangrovesk­ogene i tropiske og subtropisk­e strøk. Disse rekene er blant matfatets absolutte miljøverst­inger.

Argentinsk­e villreker, derimot, er trålfisket i havet utenfor Patagonia og er tilgjengel­ige i frysediske­ne i de fleste vanlige butikker. Finner man ikke disse, kan man også bruke vanlige kokte reker. Men de brukes som de er og stekes ikke.

SAUSEN man heller over, har en smaksforst­erkende effekt.

Fish sauce er en av de viktigste ingrediens­ene, den kan rett og slett ikke kuttes ut her. Alene verken lukter eller smaker fish sauce saerlig godt, men blandet med litt limesaft, sukker og soya gir den et eventyrlig løft til hele retten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway