Lister

På hjemmebane

- Av Knut-espen Misje / NTB

Druen Riesling er sjelden så hjemme som i de klassiske vinmarkene i Rheingau.

Ukas rett har klare asiatiske smaker og passer best med unge, lette, syrefriske hvitviner med litt restsødme eller lette, friske øl. Valget falt på en deilig Riesling fra Rheingau.

HVIS VINVERDENE­NS Rieslingbe­plantede vinmarker var en ku, ville området Rheingau vaere selve indrefilet­en. Her dyrkes det omtrent bare Riesling. Vinmarkene ligger vest for Frankfurt. De er nesten sørvendte, på et strekk der Rhinen renner rett øst-vest. Dette gir perfekte forhold for produksjon av syrefriske og elegante Riesling-viner.

Vår utvalgte vin er produsert på den ikoniske eiendommen Kloster Eberbach som ble anlagt av cistercien­sermunker i 1136. Eiendommen er meget stor, med vinmarker spredt flere steder i Rheingau og andre tyske vinområder, men ukas vin kommer fra klosterets originale vinmark Steinberg. Vinmarken ligger like nedenfor selve klosteret, er stor (32 hektar) og regnes som en av områdets beste.

STEINBERGE­R Riesling 2016 (varenr. 1107101, kr 154,90, butikkateg­ori 3) kommer fra den vellykkede 2016-årgangen. Den har en tiltalende lukt av epler, sitrus og fersken, med innslag av eksotisk frukt som passer retten godt.

Den er meget syrlig og slank i munnen og med en behagelig og balanseren­de restsødme som fremhever den spenstige fruktsmake­n.

Det er nettopp kombinasjo­nen av friskhet og sødme som gjør at vinen komplement­erer retten perfekt. Rettens vårlige smaker av saftige reker, sitrus, eksotiske krydder og hot chili fremheves og balanseres, og jeg sitter igjen med en behagelig og frisk ettersmak. Vinen bør etter mitt syn drikkes ung, men kan saktens også lagres i ti år.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway