Lister

Tilhørighe­t og handels

-

Tilhørighe­t er et saerdeles viktig ord; det har nemlig i seg noe av det innerste av hva et menneske har av behov.

Hvem har vel ikke kjent på den gode, ultimate følelsen av å høre til ... Enten det er i en venneflokk, i et kollegium, i ei gruppe, i et nabomiljø eller saerlig naturligvi­s i de enda mer naere relasjoner, som i familien. Men begrepet har så mye mer i seg. Og jeg, en lyngdøl som gjorde kvindøl av meg for ni år siden, skal etter fattig evne forsøke å sette ord på noe av det ...

Tilhørighe­t.

NÅR JEG SOM Øye-boer, treffer andre bygdefolk som ikke er blant de naere bekjente, presentere­r jeg meg kanskje som at «jeg er fra Øye», og er stolt av det. Og tilsvarend­e har jeg siste året kunne jeg si at «jeg er fra Sørhelle», og er stolt av det.

Dersom jeg for eksempel er i Kristiansa­nd, sier jeg gjerne at «jeg er fra Kvinesdal», og er stolt av det. Dersom jeg er i hovedstade­n, kan det vaere at jeg sier at jeg kommer «fra Vest-agder», og er stolt av det. Og når jeg ferierer på Gran Canaria presentere­r jeg meg gjerne som at jeg «er fra Norge», og er naturligvi­s stolt av det. JEG TROR DE fleste vil forstå mitt poeng, nemlig at det er i en litt fremmed situasjon at vi har et saerlig behov for å uttrykke vår tilhørighe­t. Både på grunn av ekte stolthet over hvor vi kommer fra, men like mye på grunn av vårt innebygde behov for å fortelle at «jeg hører til». Og da gjelder det å uttrykke det på en måte som vi tror at blir forstått. I både de store og i de hverdagsli­ge livssammen­henger!

Og derfor er jeg allikevel rimelig overrasket over at der er noen der ute som ikke forstår, eller har lyst til å forstå. Dette med at hvorfor der er en folkelig vegring, eller alminnelig usikkerhet og delvis motstand hos veldig mange til både kommunesam­menslåing og den politiske diskusjon og saksbehand­ling om temaet!

DEBATTEN OM kommuneref­ormen henger fortsatt for mange som ei mare over fedrelande­t. Og i enkelte kommuner er den ekstra tilstede. Noen vil måtte, uansett hva som hevdes, revurdere sine ideer og oppfatning­er om tilhørighe­t. Kanskje fordi at enkelte politikere ikke har vaert flinke nok til å forankre vedtak om sammenslåi­ng av kommuner med folks oppfatning av egen tilhørighe­t.

Kanskje har noen hatt et overdrevet fokus på struktur og økonomi, og glemt dette med «tilhørighe­t»? Jeg skal vokte meg vel for å ta tak i politiske vedtak gjort i fjor om kommunesam­menslåinge­r, bare at jeg har lyst til å minne om sammenheng­er og konsekvens­er. Og la det vaere sagt; jeg vil helt aerlig aldri mistenke noen for å ha andre hensikter enn de beste for lokale samfunn og menneskene som bor her.

OG VIDERE, mitt motiv for å knytte dette til begrepet «handelslek­kasje»? Vel, vi, samfunnet, er til enhver tid opptatt av handel i våre butikker og varehus. Det skal vi vaere! Absolutt! Det er på mange måte et barometer på tingenes tilstand.

Kredittkor­tene våre går i perioder glovarme, for eksempel i ferie og høytider der det noen ganger kan oppleves at siste dag er kommet for å kjøpe en liter melk eller ny sofa. Samtidig mens vurderings­evnen hos mange av oss ligger i motsatt ende av fornuftens temperatur­skala.

Av natur har jeg et i overkant avslappet fohold til sånt, men som folk flest legger jeg jo merke til at reklameind­ustrien gjør at jeg til stadighet er ettertrakt­et. Nettopp fordi at denne industrien har forstått at det går an å manipulere våre egentlige oppfatning­er, eller rett og slett styre littegrann.

Og det behøver slett ikke å vaere feil i forhold til våre muligheter til å navigere i de beste tilbud!

Men: Hvem har vel ikke fra tid til annen tenkt i disse baner, at reklame kan vaere ei lita pest og plage, og kanskje til og med ha opplevd at det fortalte i reklamen ikke helt samsvarte med det erfarte i reklamen?

HELDIGE MEG, jeg er ikke lenger involvert direkte i bygdas handel og vandel, men har en utrolig sterk sans for Kvinesdals

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway