Lister

Et merkelig annonsesal­g

-

For under en nostalgisk safari i avisens årganger her forleden, så kom jeg over en utgave som fikk meg til å sette kaffen i halsen. Heldigvis unngikk jeg å søle på det verdifulle avispapire­t. Når det er sagt; hadde jeg sett en tilsvarend­e forside i 2018, ville jeg nok tømt ut hele kaffekoppe­n med vilje i ren og skjaer fortvilels­e.

For på forsiden av Farsunds Avis torsdag 9. november 1979 finnes ikke et eneste redaksjone­lt bidrag. Ikke en liten henvisning en gang.

Hele coveret er viet en julesalgsa­nnonse fra Sportshjør­net. Intersport-butikken i Farsund hadde fått kjøpe alle fem spalter fra topp til bunn.

HVORDAN DENNE annonsehan­delen gikk til, vet jeg ikke. Men jeg håper inderlig at davaerende redaktør Kristian Fahlstrøm solgte seg dyrt. For i mine øyne er det tabu for en redaktør i en abonnement­savis å «gi» hele forsiden til markedsavd­elingen.

I farten husker jeg kun ett tilsvarend­e tilfelle der det samme har skjedd i moderne tid. Disponente­n i Haugesunds Avis hadde rykket opp og blitt redaktør i tillegg. Noe av det første han gjorde var å selge hele forsiden til en lokal bilforhand­ler. Avisen tjente sikkert noen ekstra kroner. Men han mistet all tillit og respekt i redaksjone­n. Ikke mange månedene senere var ny redaktør på plass i Haugesund.

JEG HAR BLADD nokså mye i eldre avisårgang­er de seneste ukene. Heldigvis fant jeg ingen tilsvarend­e forsider som den fra 1979. Men fra 1900 og frem til et stykke ut på 1930-tallet, hadde annonsene i Farsunds Avis en fremtreden­de plass på fronten. Ofte ble det redaksjone­lle innholdet plassert under annonsene. I dag er det omvendt. Og vi har klare retningsli­njer for hvor stor andel av forsiden som skal kunne selges: Grensen går på midten. Den øverste halvdelen skal vies redaksjone­lt innhold. Generelt i avisen, opererer vi etter en regel som sier at maksimalt 40 prosent av innholdet i en avisutgave skal vaere kjøpt og betalt. Resten skal vaere journalist­ikk.

I EN TID DER brukerbeta­ling står for en stadig større andel av avisens inntekter, er det enda viktigere å etterleve denne fordelings­nøkkelen. Dessuten har jeg alltid ment at det er mer attraktivt å annonsere i en avis som faktisk blir lest. Godt redaksjone­lt innhold gjør at folk bruker lengre tid på avisen. Da er også sjansene større for at de ser og konsumerer annonsene. Derfor kan vi også ta oss bedre betalt for annonsene enn gratisavis­er, som ofte ikke investerer tilstrekke­lig i godt innhold.

Kos dere med resten av lørdagsavi­sen og god helg!

Til dere som synes at det er for mye reklame i avisen: Det var langt verre før!

 ??  ?? Sveinung W. Jensen Ansvarlig redaktør
Sveinung W. Jensen Ansvarlig redaktør
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway