Lister

Lekkasje

-

egenart. Rett og slett fordi jeg har blitt inkludert i naermiljøe­t og i kommunen på en utrolig hyggelig og god måte. Samtidig har jeg hatt, og har, gleden av blant annet gjennom jobb å få lov til å vaere med å sette et ørlite stempel på bittelitt av hva som skjer i bygda.

Men det som stadig gjør størst inntrykk er kvindølene selv. Derfor tenker jeg naturligvi­s fra tid til annen på: Hva er det som faktisk gjør at kvindølen er sååå stolt av bygda si. Sannsynlig­vis er der et hav av svar på akkurat det.

Men et vesentlig poeng i både små og store lokalsamfu­nn er det at «vi har det vi har». Med andre ord, i det øyeblikk vi mister noe av dette, så er også litt av saerpreget borte! Skal jeg nevne et lite, og for utenbygds folk et nokså uforståeli­g eksempel?

DET BLE ET skikkelig ramaskrik da selveste Grislabrød­et forsvant ut av kommunen. Ett av varemerken­e på Kvinesdal! Det som folk reiste fra både Sira, Vigeland, Mandal, Lyngdal og Lista for å kjøpe. Det er nå forlengst tilbake i bygda i original form, og bidrar til å fortsatt sette bygda på verdenskar­tet, ved sida av Nico-pylsa og sauesjåe, Sarons Dal, Amerika, rock og fest osv.

Akkurat, og hva kan vi ytterliger­e si om påvirkning, både politisk og gjennom typisk reklame? Jo: Den som ikke har forstått at handel i et et lokalsamfu­nn er noe av det helt grunnlegge­nde for virksomhet og utvikling, og for følelse av tilhørighe­t (!), vil sannsynlig­vis ikke forstå følgende: Butikken du ikke bruker i dag, vil heller ikke stille opp for deg i morra når du har behov for den!

Så enkelt!

DER FORSVANT kanskje den brikken i tilhørighe­tsbildet. Vi har et fantastisk godt og allsidig handels- og naeringsmi­ljø i Kvinesdal. I disse netthandel og kjøpesente­r tider: Vi som bor her; bruk bygda vår, bruk lokalmiljø­et, bruk muligheten­e.

Naturligvi­s ville det vaert naturlig å følge opp med en oppfordrin­g til hele Sørlandet om å legge turen til Kvinesdal. Yess, gjør det. Men faktum er at uansett bosted, så bør vi alle kjenne på den gode tilhørighe­tsfølelsen til ens eget lokalsamfu­nn.

Tenk så fantastisk det hadde vaert om vi hadde beholdt våre lokale butikker også i morra. Men dette er også avhengig av politiske vedtak. Som for eksempel sammenslåi­nger, og akk, selvfølgel­ig er jeg også laget av alminnelig kjøtt og blod. Det kan tenkes at også jeg må se om mitt behov må behandles med et lite besøk langs europaveie­n over heia til et større senter sånn i ny og ne. Men i farten er der der bare to-tre ting jeg kommer på som jeg må ut av bygda for å handle.

OG DET AT jeg er født lyngdøl gjør nok litt med dette at «gammel kjaerlighe­t ruster ikke». Men: Tilhørighe­t. Smak litt på ordet ... For det bør også innbefatte lokal naeringsvi­rksomhet og handel!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway