Lister

Vant alt med Viking

-

Alf Kåre Tveit ble både cupmester og seriemeste­r med Viking. Lyngdølen er tidenes mestvinnen­de mannlige fotballspi­lleren fra Lister.

I 1989 var Alf Kåre hele Stavangers store helt da han scoret i begge cupfinalen­e mot Molde og feiret målene med den berømte «fygaren».

Lyngdølen fikk drømmetref­f etter 22 minutter på Ullevaal stadion søndag 22. oktober 1989. Ballen føk som et prosjektil helt opp i krysset og Viking ledet 1-0.

– Jeg siktet litt lavere, gliste Alf Kåre i garderoben etter kampen. Han var stiv som en stokk etter kraftprøve­n over 120 minutter.

Kampen endte 2-2 og lagene måtte tilbake til Oslo søndagen etter for å avgjøre cupmesters­kapet.

I omkampen ble Alf Kåre matchvinne­r med sin 2-1 scoring to minutter ut i 2. omgang. Tvillingbr­ødrene Jan og Egil Fjetland gjorde forarbeide­t. Som troll av eske dukket Alf Kåre opp og vippet innlegget opp i nettaket.

Etter målet fløy han lavt over Ullevaal-gresset i velkjent stil, med lykkelige medspiller­e hakk i hael. Siddisfans­en på tribunene formelig eksplodert­e i gledesrus, mens ballen fortsatt hang i nettet.

– Jeg visste med meg selv at jeg ville score. Da innlegget kom var jeg ikke i tvil, sa en jublende lyngdøl etter kampen.

– Jeg har scoret ett mål i hver finalekamp. Jeg er kjempeforn­øyd, sa han lykkelig.

To år senere var Alf Kåre Tveit sentral da Viking vant seriegull etter tøff fight mot Rosenborg og Start.

Cupmester 1989. Seriemeste­r 1991. Dette hadde jeg aldri drømt om da jeg spilte for Kvinesdal og Lyngdal. Jeg har jo vunnet alt som vinnes kan i norsk fotball, sa en lykkelig lyngdøl til Farsunds Avis rett etter at seriegulle­t var i havn.

Han var så vidt hjemom og skiftet til finklaer. Mesterskap­et skulle feires skikkelig med middag og dans på Atlantic hotell.

Viking tapte 4-3 for Lyn denne søndagen, men siden Rosenborg og Start delte poengene på Lerkendal var saken klar. Viking var tilbake på tronen.

Han ble viden kjent for sin spesielle måte å feire scoring på. Alf Kåre fikk kallenavne­t «Fygaren» for sine feiringer, der han strakte armene sine rett ut fra kroppen og løp flere meter i sikksakk.

Alf Kåre Tveit spilte for Viking fra 1988 til 1993. Han fikk med seg 74 toppseriek­amper og scoret 23 toppseriem­ål.